Вплив занять єдиноборствами на фізичну підготовленість студентів у процесі фізичного виховання - Дикий, Олег Юрійович; Іщук, Олена Анатоліївна; Пантік, Петро Васильович; Шевчук, Василь Валерійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті розглянуто проблему підвищення рівня фізичної підготовленості студентів у процесі фізичного виховання шляхом використання засобів єдиноборств. Актуальність дослідження зумовлена зниженням рухової активності студентської молоді та недостатньою ефективністю традиційних форм організації занять фізичним вихованням, що потребує впровадження інноваційних педагогічних підходів. Метою роботи є наукове обґрунтування ефективності впливу занять єдиноборствами, інтегрованих у процес фізичного виховання, на рівень фізичної підготовленості студентів та визначення динаміки розвитку основних фізичних якостей. Методи. У дослідженні взяли участь 48 студентів віком 18–20 років, які були розподілені на контрольну та експериментальну групи. Протягом навчального семестру контрольна група займалася за традиційною програмою фізичного виховання, тоді як в експериментальній групі у зміст занять було включено засоби єдиноборств. Рівень фізичної підготовленості оцінювали за показниками сили (згинання і розгинання рук в упорі лежачи), швидкості (біг 100 м), спритності (човниковий біг 4×9 м) та гнучкості (нахил вперед з положення сидячи). Результати. У дослідження встановлено, що впровадження занять єдиноборствами сприяло статистично достовірному покращенню всіх досліджуваних показників у студентів експериментальної групи (p<0,01), тоді як у контрольній групі зміни були менш вираженими і здебільшого недостовірними. Найбільший приріст в експериментальній групі зафіксовано у показниках сили, гнучкості та спритності, що свідчить про комплексний тренувальний ефект запропонованої програми. Виявлено гендерні особливості змін: у дівчат більш виражене покращення гнучкості та координаційних здібностей, у юнаків – силових показників. Отримані результати підтверджують ефективність використання засобів єдиноборств як інноваційного педагогічного інструменту, що забезпечує комплексний розвиток фізичних якостей і підвищення мотивації до занять фізичною культурою. Практичне значення дослідження полягає у можливості впровадження розробленої програми в освітній процес закладів вищої освіти з метою підвищення ефективності фізичного виховання студентів.