Професіоналізація молодіжної роботи: компетентнісний профіль та підготовка молодіжного працівника у Великій Британії та Україні - Харченко, Наталія Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті досліджено процес професіоналізації молодіжної роботи у контексті формування компетентнісного профілю молодіжних працівників у Великій Британії та Україні. Мета статті полягає у здійсненні порівняльного аналізу компетентнісного профілю фахівців у сфері молодіжної роботи у Великій Британії та Україні, а також обґрунтуванні можливостей адаптації європейського досвіду в умовах трансформації національної соціальної політики. Актуальність дослідження зумовлена процесами інституціоналізації молодіжної роботи в Україні, зростанням ролі фахівців у підтримці молоді, зокрема вразливих груп, та необхідністю розвитку їх професійних компетентностей у контексті воєнних і повоєнних викликів. Методи дослідження включають аналіз нормативно-правових документів, наукових джерел і міжнародних практик, а також порівняльний аналіз моделей підготовки фахівців у досліджуваних країнах. Методологічну основу становлять компетентнісний, соціально-педагогічний, аксеологічний та екосистемний підходи, що забезпечують комплексний розгляд професійної діяльності. Результати дослідження свідчать, що у Великій Британії сформовано структурований компетентнісний профіль, який базується на професійних стандартах, інтеграції формальної та неформальної освіти, а також системі безперервного професійного розвитку. В Україні відповідний профіль перебуває на етапі становлення, характеризується інтеграцією з суміжними видами професійної діяльності та поступовим нормативним закріпленням. Виявлено ключові відмінності у рівні інституційної підтримки, освітніх траєкторіях і практико-орієнтованості підготовки. Висновки полягають у визначенні перспектив адаптації британського досвіду, що передбачає розвиток компетентнісно орієнтованих освітніх програм, впровадження практико-орієнтованих моделей навчання, посилення міжсекторальної взаємодії та розширення системи професійного розвитку. Результати дослідження можуть бути використані для удосконалення освітніх програм і професійних стандартів у сфері соціальної роботи з молоддю.