Соціально-емоційне навчання як педагогічна умова розвитку емоційної самоусвідомленості та саморегуляції здобувачів початкової освіти - Лебідь, Ольга Валеріївна; Чемоніна, Лада В’ячеславівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті здійснено теоретичне осмислення соціально-емоційного навчання як педагогічної умови розвитку емоційної самоусвідомленості та саморегуляції здобувачів початкової освіти. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розробка структурно-функціональної моделі реалізації соціально-емоційного навчання як педагогічної умови розвитку емоційної самоусвідомленості та саморегуляції здобувачів початкової освіти. У дослідженні використано теоретичні методи: аналіз, узагальнення, систематизацію наукових джерел, порівняння підходів до визначення сутності соціально-емоційного навчання, емоційної самоусвідомленості та саморегуляції. У результаті дослідження уточнено зміст соціально-емоційного навчання як цілеспрямованого педагогічного процесу, спрямованого на розвиток здатності здобувачів освіти усвідомлювати власні емоційні стани та здійснювати їх довільну регуляцію. Визначено, що емоційна самоусвідомленість і саморегуляція є взаємопов’язаними компонентами емоційної сфери особистості, де усвідомлення емоцій виступає передумовою їх ефективного регулювання. Обґрунтовано структурно-функціональну модель реалізації соціально-емоційного навчання, яка включає взаємопов’язані етапи: мотиваційно-цільовий, емоційно-пізнавальний, діяльнісно-регулятивний та рефлексивно-оцінювальний, що забезпечують поетапний розвиток емоційної самоусвідомленості та саморегуляції здобувачів початкової освіти. Встановлено, що ефективність реалізації соціально-емоційного навчання визначається створенням емоційно безпечного освітнього середовища, педагогічною підтримкою, урахуванням вікових особливостей здобувачів початкової освіти та забезпеченням позитивного психологічного клімату. Зроблено висновок, що соціально-емоційне навчання є ефективною педагогічною умовою розвитку емоційної самоусвідомленості та саморегуляції здобувачів початкової освіти, а його реалізація потребує системної інтеграції в освітній процес.