Практико-орієнтоване навчання фахівців у сфері аудиту систем управління якістю - Коробко, Андрій Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета дослідження – обґрунтування та розробляння підходів до організації практичних занять з аудиту систем управління якістю на основі практико-орієнтованого навчання. Для досягнення поставленої мети вирішено задачу обґрунтування структурно-функціональної моделі організації практичних занять з аудиту систем управління якістю. Недостатня практико-орієнтованість підготовки майбутніх фахівців у сфері аудиту СУЯ проявляється у переважанні теоретичних форм навчання, обмеженому використанні моделювання професійних ситуацій, фрагментарності практичних завдань та слабкому зв’язку з реальними виробничими процесами. Подолання цієї проблеми потребує переорієнтації навчального процесу на впровадження інтерактивних методів, що імітують аудити, кейс-технологій та системного оцінювання сформованих професійних умінь. Саме така модернізація освітнього процесу дозволить забезпечити належний рівень готовності майбутніх аудиторів до професійної діяльності в умовах сучасних вимог до систем управління якістю. Запропонована структурно-функціональна модель організації практичних занять з аудиту систем якості на основі практико-орієнтованого підходу є науково обґрунтованою педагогічною системою, що забезпечує цілісне формування професійних компетентностей майбутніх аудиторів, оскільки поєднує засвоєння нормативних вимог із відпрацюванням реальних професійних дій. Ця модель працює як цілісна система: цільовий блок визначає очікуваний результат, методологічний блок визначає принципи та підходи до організації навчальних занять, змістовий блок формує предмет діяльності, процесно-діяльнісний блок реалізує активне навчання, контрольно-оцінювальний блок забезпечує зворотний зв’язок, результуючий блок фіксує рівень професійної готовності. Зміст практичних занять включає: аналізування вимог стандартів, на основі документів (процедур) системи менеджменту розробляння плану та програми аудиту, підготування опитувальних (контрольних) листів, моделювання інтерв’ю, аналізування виробничих ситуацій, оформлення звітної документації, формулювання коригувальних дій, проведення нарад.