Студентоцентроване навчання як педагогічна парадигма розвитку професійної іншомовної компетентності у фахівців морської галузі - Желясков, Василь Якович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті здійснено теоретичне обґрунтування студентоцентрованого навчання як педагогічної парадигми розвитку професійної іншомовної компетентності майбутніх фахівців морської галузі з урахуванням сучасних вимог глобалізації морської індустрії та стандартів Міжнародної морської організації (IMO) і Конвенції STCW. Проаналізовано сучасні тенденції у викладанні ESP та Maritime English, що відображають перехід від традиційних знаннєво-орієнтованих моделей до компетентнісних, контекстуалізованих і студентоцентрованих підходів. Мета статті – теоретично обґрунтувати сутність студентоцентрованого навчання як педагогічної парадигми та визначити його дидактичні умови і принципи реалізації у процесі формування професійної іншомовної компетентності фахівців морської галузі. Методи дослідження охоплюють аналіз і синтез наукових джерел, порівняльний аналіз міжнародних і вітчизняних досліджень, узагальнення педагогічного досвіду, а також структурно-логічне моделювання дидактичної системи навчання. Результати. Установлено, що студентоцентроване навчання забезпечує підвищення ефективності іншомовної підготовки завдяки орієнтації на потреби здобувачів освіти, їхню активну участь і професійну спрямованість навчання. Обґрунтовано авторське визначення студентоцентрованого навчання як цілісної, адаптивної та професійно орієнтованої педагогічної парадигми. Систематизовано дидактичні умови його впровадження, серед яких: системний аналіз потреб, завданнєво- та ситуаційно-орієнтоване навчання, інтеграція цифрових і змішаних форматів, індивідуалізація навчання, формувальне оцінювання, міжкультурний компонент і професійна релевантність змісту. Запропоновано логічну модель реалізації студентоцентрованого підходу у навчанні морської англійської мови, що відображає послідовність етапів від аналізу потреб до формування інтегрованої професійної компетентності. Висновки. Доведено, що ефективність формування професійної іншомовної компетентності майбутніх фахівців морської галузі забезпечується за умови системного впровадження студентоцентрованого навчання, інтеграції автентичних професійних завдань, цифрових технологій і розвитку педагогічної компетентності викладачів. Запропонований підхід сприяє формуванню автономної, адаптивної та професійно компетентної особистості, здатної до ефективної іншомовної взаємодії у міжнародному морському середовищі.