Гейміфікація як метод навчання: понятійно-категорійний аналіз - Цідило, Іван Миколайович; Цісарук, Ірина Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті здійснено поняттєво-категорійний аналіз гейміфікації як одного із сучасних методів навчання, що активно впроваджується в умовах цифровізації освіти та реалізації ідей Нової української школи. Обґрунтовано актуальність використання гейміфікації в освітньому процесі як засобу підвищення навчальної мотивації, залученості здобувачів освіти та ефективності засвоєння навчального матеріалу. Проаналізовано підходи вітчизняних і зарубіжних дослідників до трактування поняття «гейміфікація», зокрема розглянуто визначення, запропоновані K. Werbach, D. Hunter, S. Deterding, D. Dixon, R. Khaled, L. Nacke, J. McGonigal, K. Kapp. На основі узагальнення наукових підходів уточнено сутність гейміфікації як цілеспрямованого застосування ігрових елементів, механік і принципів ігрового дизайну в неігровому освітньому контексті з метою підвищення мотивації та ефективності навчальної діяльності. У статті здійснено порівняльний аналіз гейміфікації з суміжними педагогічними поняттями, зокрема ігровим навчанням, дидактичною грою та навчанням на основі ігор (game-based learning), що дозволило визначити її специфіку та місце в системі методів навчання. Охарактеризовано ключові категорії поняттєво-категорійного поля гейміфікації, серед яких ігрові механіки, ігровий дизайн, мотивація та залученість здобувачів освіти. Розкрито дидактичний потенціал гейміфікації як методу навчання та визначено його функції в освітньому процесі. Обґрунтовано можливості використання гейміфікації на уроках інформатики та окреслено перспективи її інтеграції з цифровими освітніми технологіями, проєктною діяльністю, STEM-підходами та інноваційними освітніми середовищами.