Особливості розвитку фізичної підготовленості студентів (економічних спеціальностей) до професійної діяльності - Павлова, Тетяна Віталіївна; Долженко, Людмила Павлівна; Кузнецова, Лариса Іванівна; Іванік, Оксана Борисівна; Єфанова, Валентина Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Мета полягає у вдосконаленні процесу фізичної підготовки студентів економічного напряму до майбутньої професійної діяльності. У статті розглядаються питання необхідності розвитку фізичних здібностей і психомоторних якостей, що важливо для професійної діяльності. У таких умовах зростає потреба в оновленні методичних підходів до процесу фізичної підготовки. У процесі становлення незалежної економіки держава ставить перед закладами вищої освіти завдання забезпечення підготовки кваліфікованих фахівців [1,8,10], які мають високий рівень спеціалізованих знань, умінь і навичок, а також великий потенціал загальної та професійної працездатності. Державна програма, постанови Кабінету Міністрів України та накази Міністерства освіти і науки щодо фізичного виховання студентів передбачають до 40% навчального часу для розвитку і вдосконалення фізичних здібностей та психофізіологічних якостей, які є ключовими для успішного виконання майбутніх професійних обов’язків. Враховуючи клімато-географічні, соціально-економічні та статеві особливості організму студентів-економістів, управління навчально-тренувальним процесом набуде наукового підґрунтя. Це дозволить не лише ефективно впливати на фізичну підготовленість студентської молоді, але й підвищити її готовність до виконання професійних обов’язків, що підкреслює актуальність обраної теми і вимагає її творчого вирішення. Результати. Дослідження динаміки розвитку загальних та професійно-прикладних фізичних здібностей студенток 1–3 курсів НУБіП показало переважно змішані результати. На основі дослідження констатуючого характеру та з використанням методів математичної статистики було розроблено трирівневу диференційну систему оцінювання рівня розвитку загальних і професійно-прикладних фізичних здібностей студентів економічних спеціальностей. Науково-технічний прогрес і відновлення економіки держави постійно підвищують вимоги до спеціалістів різних профілів. Це супроводжується необхідністю розвитку фізичних здібностей і психомоторних якостей, що важливо для професійної діяльності. У таких умовах зростає потреба в оновленні методичних підходів до процесу фізичної підготовки. Висновки. Рекомендується ширше застосовувати словесні й наочні методи, використовуючи при цьому розчленоване вивчення вправ. Значна частина вправ має виконуватися за складних умов з активним залученням зорових, слухових і тактильних аналізаторів, що вимагає забезпечення достатнього відпочинку навіть при середній або незначній інтенсивності фізичних навантажень. Основною формою організації фізичної підготовки студентів є навчальні заняття, тоді як закріплення отриманих навичок і вдосконалення професійно-прикладних фізичних здібностей відбувається в межах виробничої практики. Остання має низку переваг завдяки спеціалізованим умовам та обладнанню, а також можливості організувати оперативний контроль виконання трудових функцій. Дослідження вікових особливостей розвитку фізичних здібностей свідчить про існування динаміки в цьому процесі. Зокрема, у студенток спостерігається поступове зростання результатів у таких показниках, як "підйоми тулуба за 1 хвилину", "вис на зігнутих руках", "біг на 100 м", "кистьова динамометрія". Також покращуються показники швидкісної координації рухів і точність дій рук. Але спостерігалась тенденція підвищення результатів з І до ІІ курсу та зниження на ІІІ курсі. Це зумовлено тим, що обов’язкові заняття з фізичного виховання існують на І та ІІ курсах, а на ІІІ курсі відбуваються за бажанням.