Мотиваційні чинники та суб’єктивна оцінка здоров’я підлітків у мобільному кіберспорті - Кузьменко, Дмитро; Бишевець, Наталія; Бафадаров, Олексій; Петрик, Олександр; Бортнік, Мирослав (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність. Ефективна підготовка гравців у мобільному кіберспорті неможлива без врахування потенційних загроз для їхнього психосоматичного стану. Мета: вивчити мотиваційно-ціннісні орієнтири підлітків у мобільному кіберспорті та їхній зв’язок із самооцінкою ігрових навичок і суб’єктивним станом здоров’я. Методи: В опитуванні взяли участь 25 підлітків (84,0% хлопців, середній вік 16,0 років). Використано авторський опитувальник «Комплексна оцінка ігрової діяльності та психосоматичного стану мобільних кіберспортсменів» (блоки мотивації, навичок та здоров’я). Статистична обробка: Me [Q1; Q3], коефіцієнт Спірмена (ρ), U-критерій Манна-Уітні. Результати: Встановлено домінування внутрішньої мотивації на майстерність (медіана мотиву «досягнення високих результатів» склала 5 балів). Найвищу самооцінку отримали комунікаційні навички (Me=8), а найнижчу – самоконтроль (Me=7). Встановлено, що на відміну від суто розважального геймінгу, у мобільному кіберспорті зовнішні стимули (матеріальна винагорода, визнання) асоціюються з вищим рівнем самоконтролю підлітків, що вказує на дисциплінуючий характер змагальної мотивації. Виявлено сильний статистично значущий (p<0,05) зв’язок між задоволенням від гри, командною співпрацею та позитивним сприйняттям власного здоров’я. При цьому ігрова майстерність сама по собі статистично значуще не впливає на оцінку здоров’я (p > 0,05). Висновки. Розвиток навичок саморегуляції та підтримка позитивного соціального клімату в команді є пріоритетними напрямами для тренерського супроводу та профілактики ігрових розладів у підлітків.