Становлення та розвиток боксу у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного - Лойко, Орест; Букрєєв, Віктор; Лещінський, Олексій; Гриб, Андрій; Гулей, Купріян (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення системи фізичної та спеціальної фізичної підготовки військовослужбовців в умовах сучасних бойових дій, що вимагають високого рівня фізичної підготовленості, психофізіологічної стійкості та готовності до дій у ближньому бою. У цьому контексті особливої уваги набуває використання єдиноборств, зокрема боксу, як ефективного засобу комплексного впливу на фізичні та психологічні якості курсантів. Мета дослідження – проаналізувати становлення та розвиток боксу у системі фізичної та спеціальної фізичної підготовки курсантів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Методи дослідження: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, історико-педагогічний аналіз, аналіз нормативно-правових документів, методи систематизації та логіко-структурного узагальнення. Результати. Встановлено, що розвиток боксу у системі фізичної підготовки курсантів має поетапний характер і відображає еволюцію підходів до військової підготовки. Визначено основні етапи становлення боксу та його трансформацію від факультативного виду спортивної діяльності до інтегрованого елементу спеціальної фізичної підготовки. Обґрунтовано педагогічне та прикладне значення боксу у формуванні фізичної підготовленості, психологічної стійкості та готовності до бойових дій. Висновки. Доведено, що бокс є ефективним засобом фізичної та спеціальної фізичної підготовки курсантів, який сприяє розвитку ключових професійно важливих якостей військовослужбовців.