Герменевтичний підхід до формування професійної іншомовної комунікативної компетентності майбутнього фахівця міжнародних відносин - Олександренко, Катерина Валентинівна; Пілішек, Світлана Олександрівна; Школяр, Наталія Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті актуалізовано проблему підвищення якості підготовки майбутніх фахівців міжнародних відносин відповідно до стратегічних цілей модернізації освітньо-виховного процесу у закладах вищої освіти України, заснованих на гуманістичній парадигмі, що потребує використання інноваційних підходів, таких як герменевтичний; розглянуто наукові концептуальні напрями визначення сутності феноменів «герменевтика», «розуміння» у контексті: філософії, соціології (Дж. Грондін, В. Дільтей, Г. Гадамер, М. Хайдаггер, В. Шлейермахер та ін.), психології (К. Bailey, С. Henriksson, J.-M. Dewaele, and С. Li та ін.) і педагогіки (А. Линенко, В.В. Гарага та ін.); визначено вплив герменевтичного підходу на підвищення якості професійної підготовки майбутніх фахівців у закладах вищої освіти. Мета – обґрунтування герменевтичного підходу до формування професійної іншомовної комунікативної компетентності майбутнього фахівця міжнародних відносин в процесі навчання іноземних мов. Наукова новизна. Обґрунтовано продуктивність герменевтичного підходу у проектуванні навчання іноземних мов на основі структурування навчального матеріалу за рівнем розвитку іншомовної комунікативної компетентності. Методологія, методи та методика. В основу статті покладено дослідження феноменолого-герменевтичного підходу, який спрямований на актуалізацію інтерпретаційного потенціалу змісту навчання. Використані методи теоретичного аналізу та синтезу, дедукції та індукції, порівняння, моделювання, включеного спостереження. Емпіричне дослідження проводилося впродовж одного навчального року (з вересня 2023 року року по червень 2024 року) на заняттях з іноземної мови за професійним спрямуванням за участю 47 здобувачів, які навчаються за галуззю знань С «Соціальні науки, журналістика, інформація та міжнародні відносини». Результати. Отримані в результаті дослідження дані підтвердили ефективність структурування змісту навчання за рівнем розвитку іншомовної комунікативної компетентності. Під час підсумкового тестування комунікативних і професійних умінь і навичок більшість здобувачів продемонстрували впевнене володіння основами професійної комунікації англійською мовою. У порівнянні з початковим етапом дослідження професійна комунікація студентів англійською стала більш продуктивною. Висловлювання вирізнялися осмисленістю, структурованістю, залученням додаткового матеріалу з інших галузей знань, емоційно-ціннісною забарвленістю: використання метафор, ідіом, висловлювань відомих особистостей, прецедентних текстів, умінням здійснювати імпровізацію тощо.