Формувальне оцінювання в Agile-орієнтованому навчанні майбутніх ІТ-фахівців - Жирова, Тетяна Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Статтю присвячено проблемі формувального оцінювання в умовах Agile-орієнтованого навчання майбутніх ІТ-фахівців. Актуальність дослідження зумовлена потребою в підходах до оцінювання, адекватних логіці коротких ітерацій, командної взаємодії та поетапного вдосконалення спільного результату. Показано, що в сучасній вищій освіті формувальне оцінювання розглядається не лише як спосіб фіксації результатів, а як системний підхід до підтримки навчання, який забезпечує своєчасний зворотний зв’язок, коригування навчальної діяльності, розвиток самооцінювання, взаємооцінювання та підвищення відповідальності студентів за власний внесок і командний результат. На основі аналізу наукових джерел уточнено зміст формувального оцінювання, охарактеризовано роль зворотного зв’язку, взаємооцінювання та групового оцінювання у вищій школі, а також обґрунтовано доцільність їх інтеграції в логіку Agile-орієнтованого навчання. У статті запропоновано модель формувального оцінювання в умовах Agile-орієнтованого навчання, у структурі якої виокремлено цільовий, змістово-процесуальний, операційний і критеріально-результативний блоки. Цільовий блок пов’язано з підтримкою навчання, коригуванням командної роботи, підвищенням якості результату та формуванням готовності майбутніх ІТ-фахівців до професійної діяльності. Змістово-процесуальний блок відображає організацію навчання на основі проєктного підходу, роботу з беклогом, пріоритезацію завдань, виконання роботи в межах спринтів і поєднання командної та індивідуальної складових оцінювання. Операційний блок охоплює короткі опитування наприкінці спринту, спостереження викладача, перегляд беклогу, використання єдиного цифрового середовища, індивідуальне оцінювання, взаємооцінювання в межах команди, оцінювання проєкту іншими командами, а також можливе залучення зовнішнього стейкхолдера. Критеріально-результативний блок передбачає оцінювання проєктного результату, командної взаємодії та індивідуального внеску студента. Обґрунтовано, що запропонована модель забезпечує вбудованість оцінювання в структуру кожної навчальної ітерації, безперервний супровід роботи студентської команди, своєчасне виявлення труднощів, коригування навчальних завдань і поетапне покращення результату. Практична цінність дослідження полягає в можливості використання запропонованої моделі для організації формувального оцінювання в межах окремих дисциплін, міждисциплінарних і трансдисциплінарних проєктів у підготовці майбутніх ІТ-фахівців.