Оцінка сприйняття навчального процесу «Педіатрії та дитячих інфекційних хвороб» студентами випускних курсів медичного факультету - Колоскова, Олена Костянтинівна; Тарнавська, Світлана Іванівна; Шахова, Ольга Олександрівна; Буринюк-Глов’як, Христина Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Динамічна оцінка навчального процесу в вищому медичному навчальному закладі є актуальним завданням, оскільки дозволяє в подальшому вдосконалити навчання студентів, особливо випускних курсів, у відповідності до потреб сьогодення системи охорони здоров’я. Мета дослідження: оцінити сприйняття навчального процесу з дисципліни «педіатрія, дитячі інфекції» студентами випускних курсів для вдосконалення викладання дисципліни. Матеріал та методи дослідження. Нами проведено оцінку сприйняття навчального процесу з дисципліни "педіатрія, дитячі інфекції шляхом опитування 93 студентів 5-6 курсу, які навчалися на кафедрі педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету. Сформовано 2 групи порівняння: І групу увійшли 44 студенти 5 курсу спеціальності «медицина» (середній вік – 21,4 ± 0,4 роки, чолової статі – 23,6%, бюджетна форма навчання -68,2%), ІІ групу сформували 49 студентів 6 курсу спеціальності «медицина» (середній вік – 22,4 ± 0,8 роки, чолової статі – 30,6%, бюджетна форма навчання – 65,3%). За основними характеристиками групи порівняння були співставимі. Результати дослідження. У результаті дослідження встановлено, що студенти 6-го курсу значно вище оцінюють роль сучасних методів навчання порівняно з 5-м курсом (відносний ризик – 1,3, співвідношення шансів – 1,8), частіше акцентували увагу на необхідності клінічної спрямованості занять та інтеграції теоретичних знань із практичними навичками, вбачали необхідність у впровадженні нових програм навчання (відносний ризик – 1,3, співвідношення шансів – 1,7). Натомість студенти 5 курсу були більш зосереджені на потребі чіткої структуризації навчального матеріалу та доступності пояснень з боку викладача, що може бути пов’язано з етапом формування базових клінічних компетентностей з предмету. Висновки. У випускного курсу при оцінці сприйняття навчання з дисципліни «педіатрія, дитячі інфекції» на 6 курсі сприяє зростанню шансів потреби у впровадженні нових програм навчання у 1,7 разу, сучасних методів навчання – у 1,8 разу, а на передвипускному курсі асоціює з підвищеною потребою студентів у структуруванні та деталізації навчального матеріалу