Виконання кваліфікаційної роботи як засіб формування проєктно-управлінської компетентності майбутнього магістра фізичної культури на засадах системного підходу - Ливацький, Олександр Васильович; Отравенко, Олена Вікторівна; Соколенко, Олена Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. У статті обґрунтовано роль кваліфікаційної роботи як інтегративного інструменту підготовки магістрів фізичної культури (спеціальність А4.11). Метою є доведення того, що дослідницьке завдання на засадах системного підходу виступає ефективним засобом формування проєктно-управлінської компетентності, моделюючи реальні умови діяльності педагога-менеджера. Методи. Використано комплекс наукових методів: системний підхід для аналізу кваліфікаційної роботи як багаторівневої діяльності; метод моделювання освітніх середовищ для візуалізації управлінських дій магістранта; теоретичний аналіз літератури з педагогіки, біомеханіки та менеджменту для виокремлення критеріїв проєктної ефективності дослідження. Результати. Доведено, що в процесі виконання роботи магістранти опановують навички аналізу нормативної бази, моделювання інклюзивних середовищ та розробки інноваційних програм. Визначено проєктно-управлінську компетентність як здатність самостійно визначати стратегічні цілі, планувати ресурси, координувати учасників освітнього процесу (учнів, асистентів, адміністрації) та здійснювати моніторинг результатів. Системний підхід сприяє розвитку критичного мислення через інтеграцію міждисциплінарних знань. Продемонстровано, що виконання роботи формує готовність до прийняття рішень у складних ситуаціях, що є критичним для інклюзивного навчання. Виявлено, що цифрові інструменти моніторингу в межах дослідження автоматизують управлінські функції. Висновки. Практичне значення роботи полягає у створенні умов для професійного самоствердження магістра. Основним висновком є те, що кваліфікаційна робота стає релевантною моделлю майбутньої професійної діяльності, а не лише підсумковим звітом. Виконання такої роботи є засобом підготовки конкурентоспроможного фахівця галузі А4.11, здатного діяти в умовах інклюзивності та компетентнісного підходу. Проєктна логіка підготовки є запорукою успішної адаптації випускника в закладах освіти.