Вплив виробничого шуму на здоров’я педагогічних працівників і методи його зниження в умовах освітнього закладу - Дишель, Галина Олександрівна; Орлик, Надія Анатоліївна; Борщенко, Валерія Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасна система освіти висуває до педагогічних працівників дедалі вищі вимоги щодо якості викладання, наукової активності та адміністративного навантаження. На тлі цих викликів питання збереження здоров’я педагогів набуває стратегічного значення: виснажений або хворий вчитель чи викладач не здатний забезпечити належну якість освітнього процесу. Серед численних шкідливих виробничих чинників, що впливають на педагогічних працівників, особливе місце посідає виробничий шум. На відміну від промислових підприємств, де шумове забруднення традиційно перебуває в центрі уваги гігієни праці, освітні заклади довгий час залишалися «білою плямою» у цій сфері. Проте дослідження останніх років переконливо свідчать: рівні шуму в шкільних і університетських аудиторіях, коридорах і лабораторіях нерідко перевищують допустимі санітарні норми, а педагоги є однією з найуразливіших категорій працівників щодо наслідків хронічного шумового навантаження. Досліджено характер, рівні та механізми впливу виробничого шуму в умовах закладу вищої освіти на психічне й фізичне здоров’я педагогічних працівників, а також систематизовано та науково обґрунтовано методи його зниження. Використано наступні методи: теоретичний аналіз наукової літератури та нормативно-правових документів, систематизація й узагальнення даних вітчизняних і зарубіжних досліджень, порівняльний аналіз гігієнічних нормативів. Встановлено, що рівні шуму в університетському середовищі систематично перевищують допустимі норми (ДСН 3.3.6.037-99) на 10–25 дБА; охарактеризовано специфічні (пошкодження органу слуху) та неспецифічні (кардіоваскулярні, нейропсихологічні, ендокринні) ефекти хронічного шумового навантаження; виявлено прямий зв’язок між шумовим навантаженням і розвитком синдрому емоційного вигорання у педагогів; запропоновано комплекс технічних, організаційних та медико-профілактичних заходів. Висновки: проблема виробничого шуму в освітньому середовищі потребує системного вирішення через поєднання інженерних рішень, раціоналізації режиму праці та медичного моніторингу здоров’я педагогічних працівників.