Структурно-функціональна модель корекційно-профілактичних занять для жінок 22–25 років із різним станом біогеометричного профілю постави на основі інтеграції східних оздоровчих практик - Хуан, Хуана; Ричок, Тетяна Миколаївна; Макуха, Анна Сергіївна; Макуха, Тимур Олегович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена високим ризиком деструктивних змін біомеханіки постави у жінок 22–25 років через гіподинамічні фактори та розвиток функціональних асиметрій. Існуючі підходи переважно генералізовані й недостатньо персоніфіковані. Перспективним є інтегративне застосування східних оздоровчих практик для корекції та стабілізації постурального балансу, що потребує розробки структурно-функціональної моделі корекційно-профілактичних занять. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розробка структурно-функціональної моделі корекційно-профілактичних занять для жінок 22–25 років із різним станом біогеометричного профілю постави на основі інтеграції елементів східних оздоровчих практик та принципів диференційованого підходу. Методи дослідження. Біогеометричний профіль постави жінок 22–25 років визначали за допомогою програми «APECS AI», оцінюючи кутові та лінійні параметри, симетрію та постуральні деформації, що слугували основою для класифікації типів постави та індивідуалізації корекційно-профілактичних програм. Фізичну підготовленість оцінювали трьома тестовими вправами з чіткими критеріями техніки, а обробку даних здійснював комплексний алгоритм математичної статистики. Експериментальна база складалася з 44 жінок (24 громадянки КНР та 20 громадянок України), усі процедури проводилися відповідно до етичних стандартів та письмової інформованої згоди учасниць. Результати дослідження. Концептуальна модель корекційно-профілактичних програм для жінок 22–25 років поєднує східні оздоровчі практики з сучасною кінезіологією, забезпечуючи синергетичний вплив на морфофункціональні, психоемоційні та біомеханічні детермінанти. В основі моделі – інтеграція трьох рівнів: науково-теоретичного дискурсу, особистісних предикторів і біомеханічного статусу, що дозволяє формувати персоналізовані адаптивні постуральні стереотипи та оптимізувати сомато-функціональний стан. Розроблено корекційно-профілактичну програму для жінок 22–25 років, що інтегрує східні оздоровчі практики (йога, пілатес, цигун) із методами кінезіології для оптимізації морфофункціонального стану та стабілізації постуральних стереотипів. Програма реалізується за трикомпонентною моделлю: діагностично-аналітичний, адаптивно-корекційний та верифікаційно-контрольний етапи, що забезпечують індивідуалізацію навантаження та поступову адаптацію. Ефективність оцінюють за гоніометрією постави та рівнем фізичної підготовленості, що дозволяє комплексно інтегрувати структурні й функціональні зміни та підтвердити наукову обґрунтованість програми. Висновки. Розроблено та науково обґрунтовано корекційно-профілактичну програму для жінок 22–25 років із використанням східних оздоровчих практик та методів кінезіології, що забезпечує комплексний вплив на морфофункціональний та психофізіологічний стан організму. Програма реалізується за трикомпонентною моделлю – діагностично-аналітичний, адаптивно-корекційний та верифікаційно-контрольний етапи – з диференційованою дозою навантаження та стабілізацією нових рухових стереотипів.