Аналіз впливу інтеграції штучного інтелекту на функціональність навчальних мобільних додатків - Ревіна, Тетяна Григорівна; Коваль, Борис Федорович; Юрій, Раїса Федорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасних умовах цифрової трансформації освіти мобільні додатки набувають ключового значення як інструмент організації освітнього процесу та забезпечення безперервного доступу до освітніх ресурсів. Водночас традиційні підходи до їх функціювання дедалі більше виявляють обмеження, пов’язані з недостатнім рівнем персоналізації, адаптивності та аналітичної підтримки навчання. Щораз більша складність цифрових освітніх середовищ зумовлює потребу в інтеграції інноваційних алгоритмічних технологій для підтримання освітнього процесу. Метою статті є аналіз впливу впровадження штучного інтелекту на підвищення ефективності та функціональної гнучкості навчальних мобільних додатків. Методи дослідження охоплюють порівняльний аналіз функціональних характеристик мобільних додатків, узагальнення емпіричних даних щодо показників взаємодії користувачів, а також метод концептуального моделювання для систематизації отриманих результатів. Результати дослідження засвідчили, що інтеграція штучного інтелекту забезпечує перехід від статичних до адаптивних функціональних рішень, сприяє підвищенню рівня персоналізації навчального контенту, автоматизації зворотного зв’язку та розвитку аналітичних інструментів. Установлено позитивну динаміку ключових показників ефективності взаємодії користувачів, зокрема рівня залученості, тривалості навчальних сесій та результативності засвоєння матеріалу. Запропоновано концептуальну модель інтеграції штучного інтелекту, яка відображає взаємозв’язок між технологічними компонентами системи, функціональними можливостями додатків та освітніми результатами здобувачів освіти. Висновки. Встановлено, що впровадження технології штучного інтелекту виступає системоутворювальним чинником підвищення функціональної ефективності навчальних мобільних додатків та забезпечує перехід від статичних освітніх моделей до адаптивно орієнтованих рішень. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх застосування розробниками та освітніми установами для вдосконалення цифрових освітніх платформ, підвищення якості користувацького досвіду та оптимізації індивідуальних навчальних траєкторій здобувачів освіти.