Сучасні тенденції застосування штучного інтелекту в навчанні іноземної мови в закладах вищої освіти - Андросюк, Ганна Леонідівна; Сидоренко, Олена Анатоліївна; Цепко, Тетяна Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасному освітньому просторі цифровізація навчання зумовлює активне впровадження технологій штучного інтелекту, що трансформують традиційні підходи до організації іншомовної підготовки в закладах вищої освіти. Особливої ваги набуває питання поєднання технологічної ефективності з дотриманням принципів академічної доброчесності, що визначає необхідність комплексного осмислення процесу інтеграції інноваційних вирішень в освітній процес. Мета статті – обґрунтування сучасних тенденцій застосування штучного інтелекту в навчанні іноземних мов у закладах вищої освіти й визначення дидактичного потенціалу цих технологій з урахуванням вимог освітньої етики. Методи дослідження охоплюють аналіз і синтез наукових джерел, систематизацію підходів до використання штучного інтелекту в освітньому процесі, а також моделювання взаємозв’язків між технологічними, когнітивними й результативними компонентами навчання. У результаті дослідження визначено основні напрями застосування штучного інтелекту в іншомовній підготовці, зокрема як інструментів для персоналізації навчання, автоматизації зворотного зв’язку, ітеративних симуляцій та аналітики навчальних даних. Розроблено модель впливу інтелектуальних технологій на формування іншомовної комунікативної компетентності здобувачів вищої освіти. Систематизовано ризики використання штучного інтелекту й загальнено підхід до забезпечення балансу між ефективністю використання штучного інтелекту та принципами академічної етики. Висновки. Установлено, що ефективність штучного інтелекту має опосередкований характер і формується через взаємодію технологічних можливостей із педагогічними, методичними й дидактичними умовами їх застосування. Визначено перспективи подальших досліджень, пов’язані з розробленням методик інтеграції інтелектуальних систем у навчальний процес і формуванням культури відповідального використання цифрових технологій.