Методологія впровадження авторських технік колорування в систему вищої професійної освіти фахівців естетичної галузі - Коцюбайло, Ольга Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті здійснено аналіз сучасних підходів до підготовки фахівців естетичної галузі й акцентовано на необхідності оновлення програм відповідно до потреб і вимог індустрії краси. Мета статті полягає в комплексному теоретико-методологічному обґрунтуванні педагогічної доцільності інтеграції авторських технік колорування волосся, зокрема Velour Luxe, у систему вищої професійної освіти як інструменту формування професійних компетентностей майбутніх фахівців естетичної сфери. Методологічний інструментарій дослідження ґрунтується на інтеграції теоретико-аналітичних, педагогічних і діагностико-оцінювальних методів. Результати. У дослідженні охарактеризовано компетентністний, особистісно орієнтований, діяльнісний та інтегративний підходи, що застосовуються в закладах вищої освіти для формування фахової компетентності здобувачів. Визначено педагогічні й професійні передумови інтеграції авторських технік колорування волосся в програми підготовки перукарів-стилістів. Здійснено комплексне теоретико-методологічне обґрунтування доцільності впровадження техніки Velour Luxe у програми дисциплін «Технології перукарських робіт», «Сучасні техніки фарбування волосся», «Дизайн зачіски й іміджологія», «Професійна майстерність». Результати дослідження підтверджують доцільність інтеграції інноваційних професійних практик у навчальний процес як ефективного засобу формування ключових і спеціальних компетентностей майбутніх фахівців, розвитку їхнього професійного мислення, креативності й практичної готовності. Висновки. Встановлено, що запропонована трикомпонентна модель (теоретичний, практичний і рефлексивно-аналітичний блоки) – результативна цілісна система підготовки, яка забезпечує послідовне засвоєння знань і навичок, розвиток саморефлексії та здатності до адаптації в умовах динамічної індустрії краси. Подальші дослідження доцільно зосередити на вдосконаленні методичних підходів до формування професійних компетентностей майбутніх фахівців естетичної сфери, а також розробці інноваційних моделей навчання, спрямованих на підготовку висококваліфікованих і конкурентоспроможних спеціалістів, що креативно мислять.