Роль дисципліни «Математичні методи в психологічних дослідженнях» у розвитку математичної компетентності майбутніх фахівців психології - Вороновська, Лариса Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета дослідження полягає в теоретичному та практичному обґрунтуванні впливу методів аналізу емпіричних даних на становлення дослідницької компетентності психолога. Досліджено механізми трансформації навчальних навичок у здатність до доказового мислення, критичного аналізу та відповідальної цифрово-аналітичної діяльності в професійній практиці. Методологічну основу дослідження становлять аналіз і синтез сучасних наукових джерел, порівняльне зіставлення підходів до професійної підготовки психологів, а також узагальнення дидактичних і методологічних положень. Особливу увагу приділено структурно-функціональному моделюванню компонентів фахової компетентності, сформованих у процесі опанування математичних методів. Результати дослідження засвідчують, що проєктування змісту дисципліни має ґрунтуватися не на репродуктивному відтворенні обчислювальних алгоритмів, а на розв’язанні професійних завдань психолога: перевірці наукових гіпотез, оцінюванні об’єктивності отриманих даних, змістовній інтерпретації статистичних показників та обґрунтованому виборі стратегій аналітичного узагальнення. Результати аналізу засвідчують, що професійна спрямованість курсу значно посилює внутрішню мотивацію здобувачів. Цього досягають шляхом зміни акцентів: математичний інструментарій перестає сприйматися як об’єкт формального засвоєння й стає необхідним засобом обґрунтування об’єктивності висновків. Окрему увагу приділено проблемі когнітивного дисонансу, яка виникає через розбіжності між абстрактно-логічною природою статистичних методів та вербально-інтерпретаційним стилем мислення майбутніх психологів. Узагальнення сучасних досліджень засвідчує, що подолання статистичної тривожності та формування академічної самоефективності безпосередньо впливає на якість опанування аналітичних процедур, готовність працювати з числовими даними та здатність інтегрувати їх у психологічне пояснення явищ. У дослідженні також акцентовано, що математична компетентність майбутнього психолога в сучасних умовах тісно пов’язана з цифровою грамотністю, адже обробка результатів, візуалізація масивів даних, використання статистичних пакетів і платформ онлайн-досліджень є невіддільною частиною освітнього та професійного середовища. У висновках обґрунтовано, що дисципліна «Математичні методи в психологічних дослідженнях» виконує системоутворювальну роль у професійній підготовці майбутніх психологів, оскільки поєднує доказовий підхід, аналітичну культуру, цифрову адаптивність та академічну доброчесність. Саме така інтегрована підготовка формує фахівця, здатного працювати з психологічною інформацією об’єктивно, аргументовано та методологічно коректно.