Шляхи вдосконалення дистанційної форми навчання в педагогічній системі закладу вищої освіти - Кривко, Марина Юріївна; Котова, Анна Володимирівна; Кутіліна, Марина Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасних умовах воєнного стану в Україні система вищої освіти зазнає значних трансформацій, адже студенти вимушені продовжувати навчання дистанційно. Метою статті є обґрунтування та пошук удосконалених стратегій дистанційного навчання у ЗВО, визначення педагогічних і психологічних викликів, аналіз сучасних інструментів та практик, а також розробка рекомендацій щодо інтеграції цифрових технологій і формування гнучких освітніх програм, які забезпечують якісну професійну підготовку студентів. Установлено, що ефективність дистанційного навчання значною мірою залежить від організації педагогічної системи як цілісного комплексу, що поєднує мету навчання, зміст освіти, форми та методи педагогічної комунікації, суб’єкта та об’єкта освітнього процесу. Інтеграція текстових і мультимедійних матеріалів у дистанційну систему сприяє розвитку аналітичного мислення, умінь працювати з інформацією та виділяти головне. Мультимедійні ресурси (відео, аудіо, інтерактивні презентації) підвищують наочність викладання та активізують увагу студентів. Інтерактивні заняття та використання електронних бібліотек дозволяють поєднувати теоретичні знання з практичним досвідом, стимулюючи комунікативні навички та впевненість у застосуванні іноземної мови. Письмові роботи та проєкти формують здатність до структурованого викладу думок, аналізу інформації та творчого підходу, що особливо важливо у дистанційних умовах. Контроль знань із застосуванням онлайн-тестів і систем автоматичного оцінювання забезпечує моніторинг прогресу та академічну доброчесність. Результати свідчать, що комплексний підхід до дистанційного навчання, організований на засадах педагогічної системи, підвищує ефективність освітнього процесу та підтримує всебічний професійний розвиток студентів. Контроль знань у дистанційному навчанні є ключовим елементом педагогічної системи, забезпечуючи об’єктивне оцінювання результатів та дотримання академічної доброчесності. Використання онлайн-тестів, письмових робіт, проєктів та усних завдань сприяє розвитку критичного мислення, самостійності та мовленнєвих компетентностей. Комплексний підхід до оцінювання та інтеграція цифрових технологій підвищують ефективність освітнього процесу та якість підготовки студентів.