Інноваційна методика підготовки юних футболістів на спортивно-оздоровчому етапі - Веселовський, Анатолій; Самойлик, Сергій; Довгей, Роман (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті обґрунтовано та представлено інноваційну методику підготовки юних футболістів на спортивно-оздоровчому етапі (7–12 років), спрямовану на підвищення ефективності тренувального процесу та усунення недоліків традиційних підходів до навчання. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення системи початкової підготовки спортсменів з урахуванням сучасних вимог до розвитку фізичних, техніко-тактичних і психофізіологічних якостей дітей молодшого шкільного віку. Визначено, що основними завданнями занять на спортивно-оздоровчому етапі є формування стійких рухових умінь і навичок, оволодіння новими та закріплення раніше засвоєних рухових дій, досягнення їх автоматизації, а також розвиток основних фізичних якостей — швидкості, сили, витривалості, гнучкості та координації. Особлива увага приділяється формуванню психічної стійкості, концентрації уваги та емоційної врівноваженості юних спортсменів. Запропонована інноваційна методика передбачає комплексне використання спеціально розробленої програми, яка базується на інтеграції різноманітних засобів і методів тренування. Вона включає поєднання вправ, спрямованих на розвиток точності рухів, координаційних здібностей, просторової орієнтації та сенсомоторної реакції, з елементами початкового навчання техніки футболу. Важливим компонентом є застосування ігрових та варіативних вправ, що підвищують мотивацію дітей до занять та сприяють кращому засвоєнню навчального матеріалу. Доведено, що впровадження запропонованої методики сприяє підвищенню рівня фізичної підготовленості, техніко-тактичної майстерності, координаційних можливостей, а також якості виконання рухових дій юних футболістів. Отримані результати свідчать про доцільність використання інноваційного підходу у практиці підготовки спортсменів на початковому етапі багаторічного тренування.