LINGUISTIC EQUITY У ВИКЛАДАННІ ІНОЗЕМНИХ МОВ: ПЕРЕКЛАД І КОНТЕКСТУАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТА В УКРАЇНСЬКОМУ АКАДЕМІЧНОМУ ДИСКУРСІ - Іванова, Наталія Георгіївна; Марчук, Ірина Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розглядається поняття LINGUISTIC EQUITY у сучасній методиці викладання іноземних мов та його контекстуалізація в українському академічному дискурсі. Підкреслюється, що термін позначає не лише формальну рівність мов, а й створення інклюзивного освітнього середовища, де багатомовність визнається цінністю, а не бар’єром до успіху. Проаналізовано основні варіанти перекладу англомовного терміна українською мовою (МОВНА РІВНІСТЬ, МОВНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ, РІВНИЙ МОВНИЙ ДОСТУП, МОВНА ІНКЛЮЗИВНІСТЬ тощо), визначено їхні переваги та обмеження. З’ясовано, що кожен із вказаних відповідників є релевантним у певному дискурсивному полі, однак жоден не відтворює повною мірою концептуальну специфіку EQUITY як принципу диференційованої справедливості, що не зводиться до EQUALITY або INCLUSION. Доведено, що відсутність уніфікованого українського відповідника створює термінологічну лакуну, яка ускладнює інтеграцію національної лінгводидактики у світовий освітній простір. Мета дослідження полягає у формулюванні оптимального українського терміна, здатного відобразити багатовимірний зміст LINGUISTIC EQUITY та забезпечити гармонізацію українського наукового дискурсу з міжнародними освітніми тенденціями. Обґрунтовано доцільність упровадження терміна МОВНА / ЛІНГВІСТИЧНА ЕКВІТАБЕЛЬНІСТЬ як найбільш адекватного українського відповідника LINGUISTIC EQUITY. Доведено, що ця номінація найповніше передає семантичне ядро вихідного поняття, зберігає принципову відмінність між EQUITY і EQUALITY, узгоджується з міжнародною термінологічною практикою та має значний потенціал для термінологічної стабілізації в українському академічному дискурсі. Запропонований термін розглядається як гіперонім, здатний упорядкувати суміжні поняття в межах цілісної лінгводидактичної терміносистеми. Практичне значення роботи полягає у сприянні впровадженню інклюзивних стратегій викладання іноземних мов, що враховують мовне різноманіття та забезпечують рівний доступ до ресурсів і можливостей для всіх здобувачів освіти. Дослідження спирається на аналіз сучасних праць із мовної політики, освіти, соціальної справедливості, перекладознавства та лінгвокогнітивного пдходу до термінотворення.