ЕФЕКТИВНІСТЬ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ РУХОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНИХ МЕДИЧНИХ ГРУП ЗАСОБАМИ СУЧАСНИХ ТАНЦЮВАЛЬНИХ ПРОГРАМ - Школа, Олена Миколаївна; Сичов, Дмитро Володимирович; Пелешенко, Ігор Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності індивідуалізації рухової діяльності студентів спеціальних медичних груп із використанням сучасних танцювальних програм. Дослідження спрямоване на підвищення рівня фізичного та функціонального стану студентів із відхиленнями у стані здоров’я шляхом впровадження диференційованих фізичних навантажень. Методи дослідження. У дослідженні використано теоретичний аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, тестування показників фізичної підготовленості та педагогічний експеримент. Учасниками стали студенти, віднесені до спеціальних медичних груп. Досліджуваних було розподілено на контрольну та експериментальну групи. Експериментальна група займалася за програмою, що базувалася на сучасних танцювальних напрямах із урахуванням індивідуалізації навантаження, тоді як контрольна група виконувала традиційні заняття з фізичного виховання. Тривалість експерименту становила 10 тижнів. Оцінювання здійснювалося за показниками частоти серцевих скорочень, витривалості, гнучкості, координації та суб’єктивного самопочуття. Результати. Результати дослідження засвідчили, що застосування індивідуалізованих танцювальних програм сприяє статистично значущому покращенню фізичного та функціонального стану студентів спеціальних медичних груп. Встановлено позитивну динаміку показників серцево-судинної системи, рівня загальної витривалості, координаційних здібностей і гнучкості. Індивідуалізація рухової діяльності забезпечила адекватне дозування фізичних навантажень відповідно до функціональних можливостей студентів, що сприяло підвищенню їх мотивації до занять і загальної рухової активності. Висновки. Отримані результати підтверджують ефективність індивідуалізації рухової діяльності студентів спеціальних медичних груп засобами сучасних танцювальних програм. Запропонований підхід може бути рекомендований для впровадження у процес фізичного виховання у закладах вищої освіти з метою оптимізації рухового режиму та покращення стану здоров’я студентів.