Використання сучасних інформаційних технологій у розвитку просторового мислення технічних спеціалістів у закладах вищої освіти - Кабацький, Олексій Володимирович; Хорошайло, Вадим Вікторович; Шаповалов, Максим Валерійович; Антоненко, Яна Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета статті полягає в оцінюванні ефективності використання традиційних та новітніх технологій навчання в професійній підготовці в закладах вищої освіти фахівців технічних спеціальностей. Завданням роботи було оцінити вплив використання новітніх інформаційних технологій на формування просторового мислення в умовах професійної підготовки технічних фахівців та проаналізувати можливість впровадження інформаційних технологій в закладах вищої освіти України. Для досягнення зазначеної мети було використано загальнонаукові методи дослідження, а саме аналіз наукових джерел, синтез отриманих даних для формування загального уявлення щодо досліджуваного питання, порівняння переваг та недоліків технологій, узагальнення. У ході дослідження було з’ясовано, що сучасні методики розвитку просторового мислення виявляють чітку траєкторію еволюції від викладачо-центрованого, пасивного викладання до студенто-центрованого, активного та досвідного навчання. Цей перехід забезпечується синтезом традиційних методів та втіленням новітніх інформаційних технологій. В ньому методи традиційної нарисної геометрії, посилені сучасними засобами 3D-візуалізації, закладають фундаментальну когнітивну базу, використання систем автоматизованого проектування забезпечує ефективність та точність, впровадження імерсивних технологій (VR/AR) сприяє подоланню розриву між абстрактними концепціями та їхнім фізичним втіленням, а гейміфікація та симулятори підтримують мотивацію та забезпечують безризикове середовище для практики. Разом із цим, ці інструменти досягають максимальної ефективності лише тоді, коли вони інтегровані в активні педагогічні рамки, такі як проєктно-орієнтоване навчання (PBL), що імітує реальну інженерну діяльність. Впровадження сучасних технологій в українських закладах вищої освіти стикається з низкою системних викликів. Їх подолання вбачається у реалізації наступних заходів: 1) впровадження гібридних, ступінчастих навчальних програм; 2) визнання проєктно-орієнтованого навчання основною педагогікою; 3) інвестування в поетапну технологічну інтеграцію; 4) створення національні програми розвитку викладачів; 5) сприяння дослідженням у галузі адаптивного навчання на основі штучного інтелекту.