ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ «РОЗУМНИХ» ТЕХНОЛОГІЙ: РЕАЛІЗАЦІЯ В СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Алєксєєва, Ганна Миколаївна; Антоненко, Олександр Володимирович; Несторенко, Олександр Висильович; Горбатюк, Лариса Василівна; Койнаш, Марина Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування, перевірка та аналіз ефективності використання мобільного додатку «Active Arcade», який є прикладом «розумної» освітньої технології для учнів середніх класів; визначення перспектив його впровадження в умовах цифрової трансформації освіти. Застосування цього інноваційного засобу гейміфікації створить позитивні умови для підвищення рухової активності, емоційного стану школярів, мотиваційної складової займатися фізичною культурою не тільки на заняттях, але й в позаурочний час. Методи дослідження включають спостереження, теоретичного аналізу навчальної, науково-методичної, спеціальної літератури, систематизації, порівняння, узагальнення, синтезу, збору та обробки інформації, опису, а також практичний експеримент з використанням «Active Arcade» для вдосконалення навчального процесу на уроках фізичної культури 5-8 класів, що повністю відносяться до Нової української школи – ключової реформи Міністерства освіти та науки. Огляд літератури визначив основні труднощі розвитку та удосконалення освітнього механізму, а практичний експеримент – ефективність «Active Arcade» для створення сучасного уроку фізичної культури, що відповідає актуальним проблемам. Результати дослідження показали, що використання мобільного додатку «Active Arcade» (яскравого прикладу «розумних» освітніх технологій) дозволяє підвищити якість освітнього процесу на уроках фізичної культури серед учнів середніх класів в умовах Нової української школи. Застосування цієї сучасної технології сприяє благополучному перетворенню звичної обов’язкової діяльності на захоплюючу гру-випробування, завдяки чому у школярів буде формуватися стійка мотивація до руху, розвиток соціальної взаємодії та зниження гіподинамії. Висновки підкреслюють актуальність інтеграції «розумних» освітніх технологій у процес навчання учнів будь-якого шкільного віку, щоб в довгостроковій перспективі утворити стійку звичку в дитини до активного, здорового способу життя, яке зберігається і в шкільний період, і після його завершення.