Оптимізація процесу початкового навчання бадмінтону здобувачів вищої освіти - Король, Світлана Анатоліївна; Сірик, Антоніна Євгенівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено проблему оптимізації процесу початкового навчання бадмінтону здобувачів вищої освіти в умовах відсутності обов’язкової дисципліни «Фізичне виховання» та функціонування вибіркових освітніх компонентів, спрямованих на забезпечення рухової активності студентів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення рівня рухової активності здобувачів освіти, формування мотивації до занять фізичними вправами та ефективного використання варіативних засобів фізичного виховання, зокрема бадмінтону. Мета дослідження обґрунтування педагогічних умов і методичних підходів до оптимізації початкового навчання бадмінтону у межах вибіркової дисципліни. Методи дослідження У дослідженні використано теоретичні методи аналізу й узагальнення науково-методичної літератури, а також педагогічні спостереження. Результати Встановлено, що ефективність навчального процесу визначається раціональною організацією занять, поетапним формуванням рухових умінь і навичок, індивідуалізацією навчання та застосуванням ігрових і змагальних методів. Особливого значення набуває створення позитивного емоційного середовища та стимулювання інтересу студентів до обраного виду рухової активності. Обґрунтовано доцільність впровадження оптимізованої методики навчання бадмінтону, що передбачає поєднання загальної та спеціальної фізичної підготовки, техніко-тактичної підготовки, варіативність засобів і систематичний контроль рівня підготовленості здобувачів. Результати дослідження можуть бути використані при розробці та вдосконаленні вибіркових дисциплін у закладах вищої освіти.