Застосування віртуальної реальності у викладанні природничих дисциплін у закладах освіти - Матківський, Микола Петрович; Притуляк, Тетяна Семенівна; Різак, Галина Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлено інтенсивною цифровізацією освіти та зростанням потреби у впровадженні інноваційних технологій, здатних підвищити ефективність викладання природничих дисциплін. Традиційні підходи до навчання не завжди забезпечують достатній рівень наочності та глибини розуміння складних природних процесів, що актуалізує пошук нових дидактичних рішень. Відповідно, віртуальна реальність (VR) є перспективним інструментом, що поєднує імерсивність, інтерактивність та можливості моделювання освітнього середовища. Метою статті є теоретичне обґрунтування та систематизація підходів до використання VR у викладанні природничих дисциплін, зокрема визначення її впливу на результати навчання. Методологічну основу дослідження становлять аналіз і узагальнення наукових джерел, порівняльний аналіз педагогічних практик та структурно-функціональний підхід до моделювання освітніх процесів. Результати. Здійснено ідентифікацію та систематизацію освітнього потенціалу VR у викладанні природничих дисциплін з урахуванням специфіки навчального змісту та дидактичних цілей. Проаналізовано педагогічні моделі інтеграції VR в освітній процес (демонстраційну, інтерактивну та дослідницьку), визначено їхні характеристики, рівень залучення здобувачів освіти та дидактичну ефективність. Обґрунтовано модель впливу VR на пізнавальну діяльність, формування предметних компетентностей і якість навчання. Проаналізовано, що результативність застосування VR визначається характером взаємодії здобувачів освіти з віртуальним середовищем та рівнем їхньої пізнавальної активності. Висновки. Доведено ефективність використання VR для підвищення якості навчання через поглиблення розуміння складних процесів, активізації навчальної діяльності та формування стійких предметних компетентностей. Запропонований підхід дає змогу розглядати VR як інтегрований елемент сучасної педагогічної системи, орієнтованої на досягнення якісних освітніх результатів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричною перевіркою ефективності запропонованих моделей та розробленням методичних рекомендацій щодо їхньої адаптації до різних освітніх контекстів.