Гейміфікація козацьких традицій у національно-патріотичному вихованні учнівської молоді - Філіна, Тетяна Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю пошуку новітніх форматів для залучення учнівської молоді до збереження та осмислення української культури, при якому гейміфікація козацьких традицій стає ефективним інструментом модернізації національно-патріотичного виховання, засобом формування національної ідентичності через інтерактивний досвід. Метою статті є теоретичне обґрунтування підходів до впровадження гейміфікації козацьких традицій як інноваційного методу національно-патріотичного виховання учнівської молоді. Методологія дослідження обумовлена метою і носить міждисциплінарний характер. Завдяки методу інформаційного аналізу було опрацьовано джерела за темою дослідження; системно-структурний метод застосовувався для виокремлення функцій національно-патріотичного виховання; термінологічний аналіз дозволив уточнити зміст поняття «гейміфікація» в освітній та виховній діяльності; функціональний метод використовувався для розгляду гейміфікації як інструменту національно-патріотичного виховання; метод узагальнення було застосовано під час підведення підсумків дослідження. Результати дослідження засвідчують, що гейміфікація козацьких традицій виступає потужним інструментом збереження та адаптації історичної спадщини, перетворюючи статичні знання про минуле на активний життєвий досвід учнівської молоді. Впровадження ігрових елементів дозволяє здобувачам ідентифікувати себе з козацьким минулим. Завдяки гейміфікації виховного процесу вдається подолати формалізм та забезпечити глибоке емоційне занурення. Такий підхід трансформує національно-патріотичне виховання з пасивного споживання інформації на процес формування активної громадянської позиції. Висновки. Гейміфікація козацьких традицій у національно-патріотичному вихованні виступає потужним інструментом збереження і адаптації історичної спадщини, перетворює статичні знання про минуле на нові досвіди. Впровадження ігрових елементів дозволяє учнівській молоді не просто вивчати історію, культуру та традиції козацтва, але й ідентифікувати себе з козацьким минулим, випробовувати волю, кмітливість, фізичну витривалість. Окрім цього, гейміфікація козацьких традицій забезпечує глибоке емоційне занурення у цінності, такі як побратимство, вірність слову, здатність до самоорганізації, що стають складовою особистої стратегії успіху здобувачів. Застосування ігрових елементів у процесі національно-патріотичного виховання робить історію живою та актуальною, сприяє формуванню національної ідентичності та готовності до захисту держави.