Розвиток м’яких навичок майбутніх фахівців через колаборативне навчання в інтегрованих віртуальних середовищах - Іваніцька, Ірина Володимирівна; Галайбіда, Богдан Анатолійович; Котєнєва, Ірина Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена посиленням ролі м’яких навичок у структурі професійної підготовки майбутніх фахівців в умовах цифровізації освіти та трансформації ринку праці. Зростання вимог до комунікації, командної взаємодії та адаптивності актуалізує пошук ефективних педагогічних рішень, здатних забезпечити їх системне формування. У цьому контексті інтегровані віртуальні середовища та колаборативне навчання розглядаються як перспективні інструменти організації освітнього процесу. Метою дослідження визначено теоретичне обґрунтування та розроблення практично орієнтованих підходів до формування м’яких навичок майбутніх фахівців у процесі колаборативного навчання в інтегрованих віртуальних середовищах. Методи дослідження ґрунтуються на використанні теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу наукових джерел, структурно-функціонального підходу, а також логіко-аналітичного моделювання для виявлення взаємозв’язків між організацією взаємодії та результатами навчання. У результаті дослідження уточнено сутність м’яких навичок та їх функціональну роль у професійній підготовці. Проаналізовано потенціал колаборативного навчання в інтегрованих віртуальних середовищах як механізму розвитку зазначених компетентностей. Обґрунтовано методичні підходи до організації взаємодії здобувачів освіти, що базуються на забезпеченні взаємозалежності дій, структуризації ролей та інтеграції цифрових інструментів у логіку навчальної діяльності. Виявлено ключові наукові та практичні проблеми, зокрема складність оцінювання м’яких навичок, формалізацію колаборації, нерівномірність участі та обмеженість перенесення результатів у професійну діяльність. Висновки. Доведено, що ефективність формування м’яких навичок забезпечується за умов системної організації колаборативного навчання, орієнтації на спільний результат та використання сценаріїв, наближених до реальних професійних ситуацій. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням валідних інструментів оцінювання, емпіричною перевіркою ефективності запропонованих підходів та аналізом довгострокових ефектів розвитку м’яких навичок у цифровому освітньому середовищі.