Лінгвістична освіта в середовищі ChatGPT як новий формат мовної підготовки - Богуславська, Лариса Георгіївна; Кузьменко, Олена Юріївна; Приходько, Вікторія Богданівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасному освітньому просторі цифровізація та інтенсивний розвиток технологій штучного інтелекту зумовлюють трансформацію підходів до мовної підготовки, актуалізуючи необхідність переосмислення форм і механізмів взаємодії. Особливої уваги набуває використання ChatGPT як інтерактивного середовища, що забезпечує нові можливості для організації освітнього процесу, орієнтованого на адаптивність, індивідуалізацію і безперервність комунікації. У цьому розумінні лінгвістична освіта постає не лише як процес засвоєння мовних норм, а як динамічна система формування компетентностей у взаємодії із цифровим співрозмовником. Актуальність дослідження зумовлена потребою системного осмислення потенціалу ChatGPT як інструменту організації мовної підготовки в умовах сучасного освітнього середовища. Метою статті є теоретичне обґрунтування та моделювання лінгвістичної освіти в середовищі ChatGPT як нового формату ШІ-опосередкованої навчальної взаємодії. Методи. Для досягнення поставленої мети використано комплекс методів, зокрема структурно-функціональний аналіз, порівняльний метод, моделювання та узагальнення. У результаті дослідження визначено структурні компоненти мовної підготовки в середовищі ChatGPT, що включають суб’єкт навчання, запит, модель, відповідь, зворотний зв’язок, контекст і адаптацію. Проведено порівняльний аналіз традиційної та ChatGPT-опосередкованої моделей мовної освіти, який засвідчив перехід від лінійної до інтерактивної та адаптивної взаємодії. Розроблено модель формування мовних компетентностей, що відображає взаємозв’язок між типами мовної активності та освітніми результатами. Висновки. Використання ChatGPT сприяє формуванню багаторівневої мовної компетентності, розвитку рефлексивного мислення та підвищенню автономності суб’єкта навчання. Отримані результати підтверджують доцільність інтеграції ChatGPT у практику мовної підготовки та окреслюють перспективи подальших досліджень в аспекті розробки адаптивних освітніх моделей. Наукова новизна дослідження полягає в системному поєднанні структурного, порівняльного та компетентнісного підходів до аналізу ШІ-опосередкованої навчальної взаємодії в середовищі ChatGPT. Практична значущість отриманих результатів визначається можливістю їх використання для розробки сучасних методик мовної підготовки в умовах цифрового освітнього середовища.