Теоретико-методичні засади реадаптації функціональних резервів військовослужбовців підрозділів спеціального призначення після реабілітації - Альошина, Алла Іванівна; Бичук, Ігор Олександрович; Петрович, Вікторія Володимирівна; Бичук, Олександр Іванович; Дем’янчук, Олена Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасні умови професійної діяльності військовослужбовців характеризуються комплексним впливом інтенсивних фізичних, психоемоційних, інформаційних та соціально-стресових навантажень, що висувають підвищені вимоги до функціонального стану організму та адаптаційних можливостей людини. Мета – проаналізувати сучасний стан наукових досліджень щодо фізичної підготовки, реабілітації, реадаптації та відновлення функціональних резервів військовослужбовців у контексті сучасних професійних викликів. Mетоди дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних науково-методичної та спеціальної літератури, порівняння, систематизація. Результати досліджень. Аналіз наукових джерел свідчить, що фізична підготовка військовослужбовців підрозділів спеціального призначення є системоутворювальним чинником професійної готовності, проте потребує вдосконалення з урахуванням специфіки сучасної службово-бойової діяльності. Доведено, що ефективність виконання бойових завдань залежить не лише від рівня загальної фізичної підготовленості, а й від здатності організму адаптуватися до змінних фізичних і психоемоційних навантажень. Встановлено, що існуючі програми підготовки часто не відповідають реальній структурі бойової діяльності, яка характеризується багатовекторністю та непередбачуваністю навантажень. Водночас наслідки бойових травм супроводжуються комплексним зниженням функціонального стану організму, що потребує індивідуалізованих реабілітаційних програм. З’ясовано, що фізична терапія забезпечує відновлення базових функцій, однак не гарантує досягнення рівня спеціальної працездатності. Установлено, що медична реабілітація формує лише початковий етап відновлення, тоді як повноцінна стійкість до навантажень формується на етапі реадаптації. Доведено необхідність переходу до комплексної системи, що поєднує реабілітацію та реадаптацію, спрямованої на відновлення функціональних резервів, підвищення резистентності до навантажень та забезпечення професійної готовності військовослужбовців. Висновки. Сучасна система фізичної підготовки військовослужбовців, потребує суттєвого вдосконалення з урахуванням нових викликів, пов’язаних із веденням бойових дій. Підходи до реабілітації повинні розглядатися як багатокомпонентна система. Процес реадаптації має розглядатися як окремий етап відновлення, спрямований на реконструкцію функціональних резервів, підвищення резистентності до фізичних і психоемоційних навантажень, а також забезпечення готовності до виконання професійно-специфічних завдань.