ПОБУДОВА ОЦІНКИ ПРОПОРЦІЙНОЇ ТІЛОБУДОВИ ОФІЦЕРІВ ОПЕРАТИВНОГО РІВНЯ ТА ПЕРЕВІРКА ЇЇ ІНФОРМАТИВНОСТІ - Петрачков, Олександр Валерійович; Ярмак, Олена Миколаївна; Фіногенов, Юрій Семенович; Поплавець, Владислав Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета наукової роботи полягала у обґрунтуванні та розробці оцінки пропорційності тілобудови офіцерів оперативного рівня, та перевірки її інформативності. Матеріали і методи. Учасниками дослідження стали 201 офіцер оперативного рівня, які на момент педагогічного експерименту не мали відхилень у стані здоров’я і надали інформаційну згоду на добровільну участь. Для побудови оцінки пропорційної тілобудови були використані антропометричні методи дослідження та методи математичної статистики. Результати. Обґрунтовано доцільність використання обхватних розмірів тіла як показників, що відображають розвиток скелетної мускулатури, особливості розподілу м’язової і жирової тканини та є чутливими до впливу систематичних фізичних навантажень. На відміну від лінійних параметрів, обхватні характеристики дозволяють більш об’єктивно оцінювати зміни тілобудови у дорослому віці. У ході дослідження проведено кореляційний аналіз із встановленням взаємозв’язків між обхватом грудної клітки та іншими морфологічними показниками. Встановлено високі статистично значущі прямі кореляційні взаємозв’язки (r=0,691-0,820; при р˂0,001), що свідчать про узгоджений розвиток обхватних параметрів тіла. Доведено інтегративний характер показника обхвату грудної клітки, який може використовуватись як базовий при побудові системи оцінки пропорційної тілобудови. Висновки. Запропоновано шкалу градації, яка дозволяє класифікувати офіцерів за профілем тілобудови з урахуванням комбінацій обхватних показників. Показано, що запропонований підхід має високу практичну значущість у системі фізичної підготовки, оскільки створює передумови для індивідуалізації тренувального процесу. Теоретична значущість отриманих результатів полягає у поглибленні наукових уявлень про закономірності формування пропорційної тілобудови та обґрунтуванні ролі обхватних розмірів тіла як інтегральних критеріїв. Практична значущість дослідження визначається можливістю використання розробленої шкали для об’єктивної оцінки пропорційної тілобудови офіцерів оперативного рівня, оптимізації тренувального процесу та впровадження індивідуалізованих підходів у систему фізичної підготовки.