Трансформація ролі студентського самоврядування у вітчизняних ЗВО в умовах повномасштабної війни в Україні - Шелемба, Михайло Валерійович; Опачко, Магдалина Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження ролі студентського самоврядування у час війни зумовлена потребою переосмислення його функцій: від традиційного «вирішення питань навчання та побуту» до виконання місії волонтерського хабу та гаранта прав студентів в екстремальних умовах. Вивчення того, як студентські органи поєднують підтримку освітнього процесу з громадською активністю, дозволяє подолати інертність спільноти та сформувати нову модель лідерства, здатну відповідати глобальним викликам. Мета. Комплексне обґрунтування та розробка концептуальних засад трансформації студентського самоврядування у закладах вищої освіти в умовах війни. Методи. Системний підхід, що розглядає самоврядування як динамічний елемент університетської екосистеми; структурно функціональний аналіз (виокремлення нових сфер відповідальності та суперечностей у взаємодії з адміністрацією); контент аналіз нормативних актів і звітів (виявлення викликів академічній свободі та дефіциту автономії); моделювання (розробка концепції професіоналізації з інтеграцією цифрової демократії та міжнародного партнерства). Результати. Доведено, що війна радикально трансформувала суб’єктність студентства, перетворивши органи управління на центри кризового менеджменту й цивільного захисту. Волонтерська діяльність стала формою неформальної освіти, що формує лідерські компетенції та соціальну відповідальність. В умовах дистанційного навчання самоврядування виконує роль «інформаційного медіатора», забезпечуючи єдність спільноти. Водночас загострилися системні виклики: формалізм у забезпеченні якості освіти, адміністративний тиск, вигорання активу. Обґрунтовано потребу моделі «інституційного посередництва», де студенти виступають аналітичними партнерами адміністрації, використовуючи інструменти моніторингу та зворотного зв’язку. Висновки. Трансформація студентського самоврядування у воєнних умовах підтвердила його життєздатність як інституту демократії, здатного функціонувати в кризових ситуаціях. Запропонована модель професіоналізації, що базується на цифровізації процедур (E Democracy) та інтеграції в європейський освітній простір, перетворює студентські органи з сервісної структури на суб’єкта стратегічного планування. Таке партнерство визначено ключовою умовою демократизації університетського життя та забезпечення високих стандартів освіти в умовах глобальних трансформацій.