Професійна підготовка майбутнього вчителя початкових класів: проєкти та досвід електронного навчання в контексті воєнних дій в Україні - Лук’яник, Людмила Василівна; Барбашова, Ірина Анатоліївна; Дубяга, Світлана Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена трансформацією професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів в умовах воєнного стану. Цей процес супроводжується дестабілізацією традиційного навчання, зміною форматів педагогічної взаємодії та інтенсивною цифровізацією освітнього середовища. У таких умовах особливої значущості набуває узагальнення практичного досвіду використання цифрових освітніх рішень та оцінювання їхньої ефективності для забезпечення неперервності педагогічної освіти. Недостатня систематизація моделей електронного навчання та відсутність цілісного бачення чинників його ефективності зумовлюють потребу в комплексному аналізі цієї проблематики. Метою статті є теоретичне обґрунтування та узагальнення досвіду електронного навчання в професійній підготовці майбутніх учителів початкових класів у контексті воєнних дій. У процесі дослідження застосовано методи аналізу та синтезу наукових джерел, систематизації підходів до організації електронного навчання, узагальнення педагогічного досвіду, а також структурно-функціонального аналізу. Результати дослідження відображено в систематизації моделей електронного навчання з урахуванням умов воєнного стану, узагальненні практик використання цифрових платформ та інструментів у підготовці майбутніх учителів, а також у визначенні комплексу чинників, що впливають на ефективність освітнього процесу. Встановлено, що найефективнішими є адаптивні моделі навчання, які поєднують асинхронні та мобільні формати, а також інтегроване використання цифрових платформ, що забезпечує гнучкість і стійкість освітнього процесу. У висновках доведено, що ефективність електронного навчання в професійній підготовці майбутніх учителів має системний характер і залежить від узгодженості технологічних, педагогічних та психологічних чинників. Результати дослідження сприятимуть оптимізації освітнього процесу в кризових умовах та посиленню його адаптивності до зовнішніх викликів. Практична цінність роботи полягає в можливості впровадження отриманих даних під час розроблення освітніх програм, цифрових курсів і стратегій організації навчання, спрямованих на забезпечення стійкості педагогічної освіти в умовах нестабільності. Запропоновані підходи можуть слугувати основою для модернізації професійної підготовки майбутніх учителів з урахуванням викликів сучасного освітнього середовища.