Детермінація виконавської надійності музикантів-інструменталістів: психолого-педагогічний аспект - Чжен, Хуймін (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто психолого-педагогічний аспект детермінації виконавської надійності музикантів-інструменталістів. Означений феномен інтерпретується як сформована, а не вроджена властивість митців концертно-сценічної діяльності, яка забезпечує безпомилкове відтворення творчо-виконавських навичок. Мета статті полягає у висвітленні детермінант виконавської надійності музикантів-інструменталістів з розкриттям психолого-педагогічного управління специфікою їх впливу на означений феномен. З’ясовано залежність функціонування складників структури виконавської надійності музикантів-інструменталістів від впливу дії ряду детермінант. Обґрунтовано доцільність їх об’єднання у три групи, де: перша група детермінант забезпечує досягнення музикантами-інструменталістами досконалої підготовки до концертно-сценічної діяльності; друга група детермінант забезпечує досягнення досконалої саморегуляції процесу їх музично-виконавської діяльності; третя група детермінант забезпечує досягнення досконалої завадостійкості до надмірної дії стресорів, які можуть створювати надмірну емоціогенну напругу у будь-якій формі прилюдної звітності. Результати статті полягають в описі механізмів детермінації виконавської надійності музикантів-інструменталістів. Висновки. Безпомилкове відтворення творчо-ігрових навичок музикантів-інструменталістів забезпечує сформована їх виконавська надійність. Детермінанти виконавської надійності музикантів-інструменталістів доцільно об’єднати у три групи. Доведено, що детермінант виконавської надійності музикантів-інструменталістів та специфіки їх впливу на означений феномен надає їм змогу цілеспрямовано, а не стихійно досягати безпомилкового відтворення виконавсько-ігрових навичок у процесі підготовки музичних творів до інтерпретації в умовах концертно-сценічної діяльності. Методи дослідження базуються на застосуванні теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу наукових джерел.