Вплив занять плаванням на показники уваги студентів закладів вищої освіти - Римар, Ольга; Островський, Мар’ян; Сидорко, Олег; Шевців, Уляна; Полегойко, Максим (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. Метою статті було визначення ефективності авторської програми занять плаванням у розвитку властивостей уваги студентів закладів вищої освіти. Методи. У процесі дослідження застосовано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів, зокрема аналіз і систематизацію науково-методичної літератури, психодіагностичні методи дослідження, педагогічний експеримент та методи математичної статистики. Оцінювання властивостей уваги здійснювалося за допомогою тестування з використанням кілець Ландольта. Статистичну обробку результатів проведено із застосуванням програми STATISTICA 8.0. Результати. У ході педагогічного експерименту встановлено позитивний вплив авторської програми занять плаванням на показники властивостей уваги студентів. Виявлено статистично значущі зміни за всіма досліджуваними показниками у студентів експериментальної групи. Зокрема, продуктивність уваги зросла з 0,86±0,03 до 0,94±0,02 ум. од. (p<0,05), стійкість уваги – з 0,80±0,02 до 0,95±0,02 ум. од. (p<0,05), обсяг уваги – з 71,8±1,40 до 85,4±2,60 знаків/хв (p<0,001), концентрація уваги – з 86,3±0,60% до 92,6±0,82% (p<0,001), переключення уваги – з 7,6±0,25% до 8,9±0,25% (p<0,05). Встановлено, що використання вправ із варіативною зміною темпу, способу плавання, реагуванням на звукові та візуальні сигнали, а також координаційним ускладненням рухових дій сприяло підвищенню здатності студентів до тривалого зосередження, швидкого переключення між видами діяльності та ефективної обробки інформації. Найбільш виражені позитивні зміни спостерігалися у показниках обсягу, концентрації та продуктивності уваги. У контрольній групі статистично значущих змін не виявлено. Висновки. Встановлено, що авторська програма занять плаванням є ефективним засобом розвитку властивостей уваги студентів закладів вищої освіти. Доведено позитивний вплив занять у водному середовищі на підвищення продуктивності, стійкості, концентрації, обсягу та переключення уваги. Отримані результати підтверджують доцільність використання спеціально організованих занять плаванням у системі фізичного виховання студентської молоді для підвищення ефективності когнітивної діяльності та психофізіологічної стійкості.