Методичні аспекти формування еко-гігієнічного мислення майбутніх фахівців сфери обслуговування у процесі професійної підготовки - Титаренко, Ольга Олександрівна; Огуй, Світлана Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є наукове обґрунтування та розроблення методичних засад формування еко-гігієнічного мислення майбутніх фахівців сфери обслуговування в умовах сучасної професійної підготовки. Дослідження спрямоване на розв’язання проблеми фрагментарності екологічних знань та необхідності їх системної інтеграції у фахові дисципліни для забезпечення високої санітарної культури та безпеки споживання в індустрії гостинності. У роботі застосовано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів дослідження. Теоретичний аналіз та систематизація наукових джерел і нормативно-правових актів використані для дефініції поняття «еко-гігієнічне мислення» та визначення його структурних компонентів. Метод моделювання професійних ситуацій дозволив розробити алгоритми наскрізної інтеграції знань. Педагогічне проектування використано для створення практико-орієнтованих кейсів. Системний підхід забезпечив цілісність викладу методики формування професійної відповідальності здобувачів на засадах екоцентричної парадигми та аксіологічних орієнтирів сталого розвитку. Визначено сутність еко-гігієнічного мислення як багаторівневої когнітивної системи, що поєднує сенсорно-перцептивні навички з фундаментальними знаннями про біологічну безпеку продукту. Доведено, що ефективність професійної підготовки підвищується за умови наскрізного впровадження екологічних аспектів у зміст таких дисциплін, як «Мікробіологія, санітарія та гігієна», «Фізіологія харчування» та «Управління якістю продукції та послуг». Обґрунтовано роль принципів системи HACCP як інструментів деактивації контамінантів, що є критично важливим в умовах сучасного техногенного та воєнного забруднення територій. Показано важливість використання кейс-технологій, що дозволяють здобувачам ідентифікувати приховані ризики та приймати відповідальні рішення, балансуючи між економічною рентабельністю та санітарною надійністю сервісу. Виокремлено етичний вектор підготовки, що базується на впровадженні принципів органічного господарювання та відповідального споживання як стратегічних чинників конкурентоспроможності фахівця на ринку праці. Сформоване еко-гігієнічне мислення є фундаментом професійної культури, що забезпечує трансформацію діяльності фахівця від механічного виконання норм до прогностичного моделювання безпеки. Інтеграція екоцентричних підходів у освітній процес дозволяє гармонізувати розвиток сфери обслуговування з вимогами стійкого господарювання. Перспективи подальших розвідок полягають у вдосконаленні методичного супроводу викладачів професійного навчання щодо впровадження екологоорієнтованих технологій та принципів виробництва у практичну підготовку здобувачів.