Освітні тренди та їх вплив на розвиток критичного мислення студентів у дослідницькій діяльності - Мізюк, Вікторія Анатоліївна; Кузьменко, Оксана Григорівна; Чубоха, Надія Федорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
В умовах динамічної глобалізації і цифровізації у сучасному світі актуальність розвитку критичного мислення набуває стратегічного значення. Така компетенція є базовою для верифікації даних, розробки ефективних алгоритмів вирішення проблем і прийняття обґрунтованих рішень у межах як освітнього процесу, так і практичної професійної діяльності. Мета статті полягала у визначенні сучасних освітніх трендів та аналізі їхнього впливу на розвиток критичного мислення здобувачів вищої освіти. Для досягнення поставленої мети було використано комплекс теоретичних методів дослідження, зокрема аналіз, синтез, узагальнення та систематизацію наукових джерел, що дозволило обґрунтувати сутність досліджуваних понять. У результаті дослідження було з’ясовано, що критичне мислення має прямий вплив на формування у здобувачів вищої освіти самостійності, відповідальності і соціальної компетентності, розвиток творчого потенціалу та в цілому на підвищення якості освіти. Втановлено, що ефективному формуванню критичного мислення сприяють такі педагогічні підходи, як проблемно-орієнтоване навчання, дослідницьке навчання, проєктні технології, а також використання інтерактивних і цифрових інструментів. Одним із найефективніших прикладів дослідницької діяльності було визначено написання наукових робіт, оскільки під час цього процесу здобувачі освіти стикаються з необхідністю не просто зібрати інформацію з різних джерел, але і здійснити її критичний аналіз. Акцентовано увагу на тому, що інтеграція інструментів штучного інтелекту в освітній процес модернізує дослідницьку діяльність студентів і створює додаткові можливості для розвитку їхнього критичного мислення через поглиблений аналіз, інтерпретацію й оцінювання інформації. Використання цифрових платформ і соціальних медіа стимулює здобувачів освіти до самостійного аналізу інформації, оцінювання достовірності джерел, синтезу знань і формулювання обґрунтованих висновків. Зроблено висновок, що розвиток критичного мислення здобувачів вищої освіти в процесі навчально-дослідницької діяльності є закономірним результатом упровадження сучасних освітніх трендів і потребує цілеспрямованого застосування відповідних педагогічних стратегій.