Трирівнева модель розуміння математичного тексту: тезаурус - семантика - семіотика - Тургунбаєв, Рісклді; Умаралієва, Діора; Асанова, Нургіза (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Дослідження спрямоване на розробку інтегративної моделі формування розуміння математичного тексту у студентів вищих навчальних закладів. Актуальність роботи обумовлена труднощами, з якими стикаються студенти при читанні та інтерпретації математичних текстів, що включають визначення, теореми, доведення, формули та графічні зображення. Методи. У дослідженні використано теоретичний аналіз психолого-педагогічної та методичної літератури, концептуальне моделювання, а також порівняльний аналіз існуючих підходів (семіотичного, тезаурусного та когнітивного). Результати. Запропоновано трирівневу модель розуміння математичного тексту, яка включає: семіотичний рівень (інтерпретація форм подання інформації); семантичний рівень (встановлення логічних зв’язків між поняттями); тезаурусний рівень (формування системи математичних знань). Доведено, що ефективне розуміння математичного тексту можливе лише за умови взаємодії цих трьох рівнів. Висновки. Розроблена модель може бути використана як методологічна основа для формування у студентів умінь працювати з математичною інформацією в курсі математичного аналізу.