Формування громадянської свідомості у здобувачів профільної середньої освіти при вивченні правознавства та громадянської освіти: традиційні та інноваційні підходи - Коляда, Ігор Анатолійович; Богомаз, Оксана Юріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Покоління «зумерів» — серед здобувачів освіти це діти, які зростали в епоху стрімкого розвитку цифрових технологій, соціальних мереж та глобалізації. Їхнє світосприйняття, система цінностей і способи засвоєння знань суттєво відрізняються від попередніх поколінь. У цьому питанні формування громадянської свідомості як складника ключових компетентностей, передбачених концепцією Нової української школи, набуває особливої актуальності. Вивчення правознавства у закладах загальної середньої освіти у першу чергу, є дієвим інструментом у процесі виховання свідомого, відповідального та активного громадянина. Саме тому розробка ефективних традиційних та інноваційних підходів до викладання цього предмета з урахуванням особливостей покоління Z є важливим науково-педагогічним завданням. Метою цієї статті автор визначає аналіз та систематизацію традиційних і новітніх методичних прийомів формування громадянської свідомості здобувачів освіти покоління «зумерів» під час вивчення правознавства, а також обґрунтування ефективності цих підходів у сучасному освітньому процесі. Методи дослідження включають вивчення науково-педагогічної літератури, аналіз навчальних програм та підручників, а також спостереження за практиками викладання правознавства в українських школах. Застосовано методи порівняльного аналізу, узагальнення педагогічного досвіду, а також метод моделювання освітніх ситуацій. Результати дослідження засвідчили, що поєднання традиційних методів — таких як бесіда, дискусія, розв’язання правових задач — з інноваційними підходами — симуляційними іграми, застосуванням цифрових платформ, інтерактивними вправами на основі соціальних мереж, мемів, кейсів, що ґрунтуються на реальних правових ситуаціях — сприяє підвищенню мотивації здобувачів освіти, формуванню правової культури та активної громадянської позиції. Вчителі, які гнучко адаптують зміст та форми навчання до потреб і очікувань зумерів, демонструють вищу ефективність у досягненні освітніх результатів. Висновки. Таким чином, автор визначає, що формування громадянської свідомості здобувачів освіти покоління «зумерів» при вивченні правознавства потребує поєднання традиційних методів навчання з інноваційними технологіями, адаптованими до сучасних інформаційних викликів і особливостей сприйняття нового покоління. Використання таких прийомів дозволяє не лише ефективно засвоювати правові знання, а й сприяє становленню соціально активної, відповідальної особистості, здатної до критичного мислення, свідомого вибору та участі в демократичному житті суспільства. Змістовне та методичне оновлення курсу правознавства у напрямі інтеграції традиційного і сучасного є запорукою формування повноцінного громадянина України ХХІ століття.