Цифровізація та практико-зорієнтована підготовка майбутніх викладачів: роль асистентської практики у формуванні професійної компетентності та оцінювання її якості - Ручкіна, Маріанна Миколаївна; Долженков, Олег Олександрович; Черненко, Наталія Миколаївна; Бринза, Ірина В’ячеславівна; Сакалюк, Оксана Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті висвітлено актуальні підходи до організації виробничої (асистентської) практики здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти педагогічного спрямування в умовах трансформації сучасного освітнього середовища. Представлено практичний досвід реалізації асистентської практики як цілісного, поетапно структурованого процесу професійного становлення майбутнього викладача закладу вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Педагогіка. Управління закладом освіти». Визначено нормативно-правові та компетентнісні засади організації практичної підготовки, зокрема у контексті вимог професійного стандарту викладача закладу вищої освіти та сучасних тенденцій розвитку вищої освіти України. Розкрито структурно-змістові етапи асистентської практики, що забезпечують послідовну інтеграцію здобувачів у реальне освітнє середовище, формування здатності до педагогічної, науково-методичної, організаційної та управлінської діяльності. Обґрунтовано роль виробничої (асистентської) практики як системоутворювального компонента формування професійної кваліфікації майбутнього викладача, що забезпечує інтеграцію теоретичної підготовки з практичною діяльністю, розвиток рефлексивних умінь, професійної автономії та готовності до виконання трудових функцій. Акцентовано увагу на використанні сучасних цифрових технологій, інструментів забезпечення якості освіти, а також інтерактивних форм навчання у процесі практичної підготовки. Визначено систему оцінювання результатів асистентської практики, що має інтегрований, компетентнісно орієнтований характер і забезпечує діагностику сформованості програмних результатів навчання та професійних компетентностей відповідно до трудових функцій викладача. Доведено, що впровадження запропонованої моделі організації асистентської практики сприяє підвищенню якості професійної підготовки магістрів, формуванню їх готовності до ефективної діяльності у закладах вищої освіти та адаптації до викликів цифровізації й сучасних соціально-економічних умов.