ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ОЛІГОФРЕНОПЕДАГОГІВ: КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ВИМІР ТА СУЧАСНІ ВИКЛИКИ - Ткачова, Наталія Олександрівна; Ткачов, Сергій Іванович; Ткачов, Артем Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз проблеми професійної підготовки майбутніх олігофренопедагогів на засадах компетентнісного підходу в умовах сучасних освітніх трансформацій. Обґрунтовано актуальність дослідження, зумовлену зростанням ролі інклюзивної освіти, цифровізації освітнього процесу та підвищенням вимог до якості підготовки фахівців спеціальної освіти. Розкрито сутність компетентнісного підходу як провідного методологічного орієнтира модернізації педагогічної освіти, що забезпечує формування здатності майбутнього фахівця ефективно діяти у складних професійних ситуаціях, застосовувати інтегровані знання та здійснювати корекційно-розвивальну діяльність. Уточнено, що олігофренопедагог – педагогічний працівник, який працює з дітьми, які мають інтелектуальні порушення. Його професійна діяльність спрямована на забезпечення навчання й виховання дітей цієї категорії, розвиток їхніх соціальних навичок та індивідуальних здібностей, формування самостійності, надання кожній дитині індивідуальної допомоги в адаптації до життя в сучасному суспільстві, забезпеченні своєчасної реабілітації психологічного стану. Виявлено знання, уміння, якості, якими має оволодіти майбутній олігофренопедагог. Розкрито зміст його професійної компетентності, визначено, що інклюзивна, комунікативна й цифрова компетентності є важливими її складниками. Проаналізовано основні виклики, що впливають на процес підготовки фахівців, серед яких розвиток інклюзивного освітнього середовища, ускладнення професійних функцій педагога, необхідність інтеграції міждисциплінарних знань, а також недостатній рівень практичної підготовки здобувачів вищої освіти. Виявлено суперечності між сучасними вимогами до професійної компетентності олігофренопедагогів та традиційною системою їх підготовки, що зумовлює потребу в оновленні змісту, форм і методів навчання. Обґрунтовано доцільність посилення практичної складової підготовки, упровадження інноваційних освітніх технологій, розвитку цифрової грамотності та формування готовності до безперервного професійного саморозвитку. Зроблено висновок про необхідність системної модернізації професійної підготовки майбутніх олігофренопедагогів на основі компетентнісного підходу з урахуванням сучасних соціальних і освітніх викликів, що сприятиме підвищенню якості спеціальної освіти та ефективності корекційно-педагогічної діяльності.