Формування інформаційної стійкості в умовах штучно згенерованої реальності: виклики для професійної підготовки фахівців сектору безпеки і оборони - Бабський, В’ячеслав Вікторович; Черненко, Тетяна Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. Обґрунтувати сутність інформаційної стійкості в умовах штучно сконструйованої інформаційної реальності, трансформація якої інтенсифікується під впливом сучасних технологій та викликів повномасштабної агресії російської федерації проти України, а також визначити оновлені педагогічні підходи до формування інформаційної стійкості у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців сектору безпеки і оборони. Методи. Методологічну основу дослідження становить міждисциплінарний підхід, що поєднує положення військової педагогіки, теорії інформаційної безпеки, когнітивних наук та синергетики. Використано методи теоретичного аналізу і синтезу для узагальнення наукових підходів, порівняльного аналізу для зіставлення традиційних і сучасних моделей підготовки, концептуалізації для уточнення змісту поняття інформаційної стійкості, а також системного узагальнення для визначення педагогічних принципів її формування. Застосовано елементи проблемно-орієнтованого підходу для інтерпретації професійної підготовки як діяльності в умовах когнітивної невизначеності. Результати. Встановлено, що трансформація інформаційного середовища зумовлює зміну об’єкта професійної підготовки - від інформації як сукупності даних до умов її функціонування, що характеризуються невизначеністю, багатошаровістю та можливістю штучного конструювання правдоподібних повідомлень. Уточнено зміст поняття інформаційної стійкості як інтегральної професійної якості, що включає когнітивну автономію, здатність працювати з неповними та суперечливими даними та приймати обґрунтовані рішення. Запропоновано педагогічну модель її формування, визначено систему дидактичних принципів (невизначеності, правдоподібної помилки, когнітивного навантаження, метакогнітивної рефлексії) та обґрунтовано відповідні освітні інструменти. Висновки. Доведено необхідність переорієнтації професійної підготовки з передачі знань на формування здатності діяти в умовах когнітивної складності та інформаційної невизначеності. Перспективи досліджень пов’язані з розробленням прикладних методик та їх емпіричною перевіркою.