ІНТЕГРАЦІЯ ПРИРОДНИЧИХ НАУК У СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ: МІЖДИСЦИПЛІНАРНІ ПІДХОДИ ТА РЕЗУЛЬТАТИ НАВЧАННЯ - Колодій, Валентина Анатоліївна; Пархомчук, Світлана Миколаївна; Гордій, Наталія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасний розвиток освіти характеризується активним впровадженням інтегративних та міждисциплінарних підходів, спрямованих на формування у здобувачів освіти цілісного уявлення про навколишній світ. Стрімкий розвиток науки, цифрових технологій та глобальних суспільних викликів передбачає оновлення змісту природничої освіти й спрямування її на формування ключових компетентностей ХХІ століття. В рамках цього інтеграція природничих наук розглядається як важливий напрямок модернізації освітнього процесу, забезпечуючи поєднання знань із різних наукових галузей, розвиток системного мислення, дослідницьких вмінь та практичної спрямованості навчання. Мета дослідження полягає в аналізі теоретичних та практичних засад інтеграції природничих наук у сучасному освітньому процесі, визначенні ролі міждисциплінарних підходів у формуванні цілісної природничо-наукової картини світу, розвитку ключових компетентностей здобувачів освіти. обґрунтуванні доцільності використання цифрових технологій та STEM-орієнтованого навчання в умовах трансформації освіти. Разом з тим посилену увагу приділено вивченню інтегративного та міждисциплінарного підходів як основи модернізації природничої освіти, а також визначенню їх впливу на розвиток системного мислення, дослідницьких вмінь, екологічної свідомості та пізнавальної активності здобувачів освіти. Методика дослідження ґрунтується на використанні загальнонаукових та педагогічних методів – аналізу, синтезу, узагальнення, порівняння, систематизації наукових джерел з проблемами інтеграції природничих наук. У роботі застосовано метод теоретичного аналізу сучасних наукових підходів до міждисциплінарного навчання, STEM-освіти, цифровізації освітнього процесу та використання технологій штучного інтелекту в природничій освіті. Результати проведеного дослідження засвідчили, що інтеграція природничих наук є важливою умовою оновлення змісту сучасної освіти та підвищення її практичної спрямованості. Встановлено, що міждисциплінарний підхід забезпечує поєднання знань із фізики, хімії, біології, математики та інформаційних технологій у цілісну систему, сприяючи розумінню природних процесів та явищ.