Методика формування громадянської та історичної компетентностей учнів початкових класів на уроках «Я досліджую світ» - Лук’яник, Людмила Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розкрито методику формування громадянської та історичної компетентностей у змісті уроків «Я досліджую світ» у початковій школі. Актуальність теми зумовлена її суспільною важливістю, адже формування громадянської та історичної компетентностей учнів передбачає ефективність формування чіткої громадянської позиції, особливо у початковій ланці освіти, розвиток культури мовлення та закладання основ для різнобічної освіти впродовж життя. Високий рівень сформованості громадянської та історичної компетентностей забезпечує міцність навчальних досягнень і сприяє гармонійному, цілісному розвитку особистості. Мета статті ‒ виділити та обґрунтувати етапи методики формування громадянської та історичної компетентностей учнів початкових класів на уроках «Я досліджую світ» та експериментальним шляхом підтвердити її доцільність. Методи. У дослідженні використано методи активного навчання: рольові ігри, дебати та проєкти, які допомагають учням не лише отримувати інформацію, а й застосовувати її на практиці, розвивати критичне мислення,уміння висловлювати власну позицію; інтерактивне вивчення історії: інтерактивні карти,мультимедійні презентації та відеоматеріали пожвавлюють процес навчання, роблять його більш цікавим і доступним для учнів; конструктивний начальний діалог: бесіда, диспут, дискусія, дебати, конференція, дидактичні та рольові ігри. Результати. У дослідженні реалізовано три етапи експериментальної методики: інформаційно-збагачувальний, дослідницько-пошуковий, оцінно-креативний етапи експерименту. На основі виокремлених критеріїв і показників їх прояву визначено наступні рівні формування громадянської та історичної компетентностей учнів початкових класів: низький, задовільний, достатній і високий. Висновки. Запровадження сучасних методів і підходів на уроках «Я досліджую світ»сприятиме вихованню громадян, здатних приймати свідомі рішення та брати активну участь у розбудові демократичної держави. Використання цих теоретико-практичних основна уроках «Я досліджую світ» допоможе побудувати глибокий і цілеспрямований освітнійпроцес, спрямований на розвиток громадянської та історичної компетентностей, необхіднихдля успішного функціонування в сучасному суспільстві.