Тенденції та інновації у навчанні верифікації та валідації програмного забезпечення в університетах провідних технологічних країн - Закусило, Микола Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено основні тенденції та інновації при навчанні верифікації та валідації програмного забезпечення в університетах провідних технологічних країн. Мета дослідження полягає в теоретичному аналізі тенденцій та інновацій у навчанні верифікації та валідації програмного забезпечення (V&V) в університетах провідних технологічних країн світу, а також обґрунтуванні рекомендацій щодо вдосконалення відповідних освітніх програм в українських закладах вищої освіти для підготовки фахівців технологічної та професійної освіти за спеціалізацією інформатика. У роботі застосовано комплекс теоретичних методівнаукового пізнання: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення та системний підхід для дослідження особливостей навчання V&V у закладах вищої освіти США, Японії, Південної Кореї, Німеччини, Англії та України. Результати. Установлено, що провідні технологічні країни характеризуються високим рівнем інтеграції міжнародних стандартів (ISTQB, ECUK, ISO/IEC 25010), проектно-орієнтованого навчання, практичної підготовки у співпраці з індустрією та використання штучного інтелекту як дидактичного інструменту. Українська модель навчання V&V демонструє високу гнучкість щодо впровадження інноваційних методів, проте потребує системного впровадження стандартизованих підходів, розширення практичної складової та поглиблення міжнародного академічного співробітництва. Висновки.Запропоновано рекомендації щодо модернізації навчальних програм підготовки майбутніх учителів технологій та інформатики із залученням кращих міжнародних практик, впровадження міждисциплінарного підходу, інтеграції інструментів штучного інтелекту та розвитку партнерства з ІТ-компаніями для підвищення конкурентоспроможності випускників на глобальному ринку праці.