Особливості харчової поведінки та розподілу енергетичної цінності раціону студентів-спортсменів в умовах воєнного стану - Грузевич, Ірина Володимирівна; Кропта, Руслан Віталійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
В умовах воєнної агресії та вимушеної адаптації до академічного середовища проблема раціонального харчування студентів першого курсу потребує особливої уваги. Поєднання високого психоемоційного напруження з інтенсивними фізичними навантаженнями майбутніх тренерів вимагає чіткого дотримання режиму харчування для підтримки роботоздатності, належного відновлення та формування культури харчування. Систематичні порушення кратності та енергетичної цінності прийомів їжі негативно позначаються на стані здоров’я та спортивній результативності молоді, що зумовлює необхідність детального аналізу їхнього фактичного раціону та виявлення ключових недоліків у структурі добового споживання енергії. Мета – визначити собливості харчової поведінки раціону студентів-спортсменів та виявити ключові порушення в розподілі калорійності їжі протягом дня в умовах воєнного стану. Методи: аналіз і узагальнення наукових публікацій, емпіричний метод збору даних. Результати. Встановлено критично високу частоту пропусків сніданку і вечері. Аналіз щоденників харчування виявив суттєвий гендерний дисбаланс енергетичної цінності основних прийомів їжі і не відповідає нормам раціонального розподілу. Виявлено тенденцію до заміни повноцінних обідів стрітфудом та висококалорійними перекусами, які складають до 35% добового раціону, але не забезпечують тривалого насичення. Обґрунтовано необхідність корекції харчових звичок молоді через впровадження інструментів самоконтролю та підвищення рівня нутритивної грамотності для збереження їхнього здоров’я та успішності. Висновки. Сучасні виклики, зумовлені військовою агресією та адаптацією до навчання, провокують суттєву деформацію харчової поведінки студентів. Для здобувачів спеціальності "Фізична культура і спорт" цей фактор є критичним, оскільки тренувальний процес на фоні порушеного режиму харчування може призвести до виснаження адаптаційних резервів організму. Аналіз структури раціону та виявлення дефіцитів в харчуванні є необхідним кроком для розробки стратегій збереження здоров’я студентів-спортсменів у кризових умовах.