Аналіз особливостей психологічної готовності спортсменок жіночої футзальної команди - Гречуха, Сергій Васильович; Артюшенко, Андрій Олександрович; Криштоп, Юрій Вікторович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розглянуто особливості психологічної готовності спортсменок жіночої футзальної команди як одного з ключових чинників ефективності змагальної діяльності. Психологічна готовність трактується як інтегративний стан, що включає мотиваційний, емоційно-вольовий, когнітивний та регуляторний компоненти, які забезпечують здатність спортсменок до стабільного виконання ігрових завдань в умовах змагального стресу. Мета дослідження - теоретично обґрунтувати та емпірично дослідити особливості психологічної підготовленості жіночої фут зальної команди та визначити шляхи її оптимізації. Методи. У роботі використаний комплекс методів: належали аналіз, синтез, систематизація та узагальнення наукових джерел; емпіричні: психодіагностичні методики, анкетування, тестування, спостереження; методи математичної статистики. Результати. У процесі дослідження проаналізовано рівень мотивації до досягнення успіху, ступінь стресостійкості, самооцінку власної підготовленості, рівень командної взаємодії та здатність до саморегуляції емоційних станів у передзмагальний та змагальний періоди. Виявлено, що більшість спортсменок характеризуються середнім рівнем психологічної готовності, що проявляється нестабільністю емоційного стану в умовах високої відповідальності та недостатньо сформованими навичками психологічної саморегуляції. Виявлено, що високий рівень психологічної готовності прямо пов’язаний із впевненістю у власних силах, згуртованістю команди та внутрішньою мотивацією досягнення результату. Встановлено, що спортсменки з більш розвиненою здатністю до емоційного контролю демонструють вищу ігрову стабільність та ефективність у матчах. Висновки. Дослідження засвідчило про необхідність системної психологічної підготовки у жіночому футзалі, спрямованої на розвиток стресостійкості, командної взаємодії та навичок саморегуляції, що дозволяє підвищити рівень змагальної надійності спортсменок. Отримані дані дозволили встановити, що психологічна підготовленість футзалісток загалом відповідає вимогам професійного спорту, проте має окремі зони ризику, пов’язані з емоційною нестабільностю, страхом помилок і коливанням рівня контролю у частини спортсменок.