Модель наставництва як чинник професійного зростання педагога у системі інклюзивної початкової освіти - Черненко, Сергій Костянтинович; Войтенко, Галина Миколаївна; Артімонова, Тетяна Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Інклюзивна початкова освіта потребує підвищення якості професійної підготовки педагогів, здатних ефективно працювати в умовах різнорідного учнівського середовища, забезпечувати індивідуалізацію навчання та підтримувати психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами. Особливої актуальності набуває проблема професійної адаптації та безперервного професійного розвитку педагогів, які здійснюють освітню діяльність в інклюзивних класах. Це зумовлено недостатністю практично орієнтованих механізмів підтримки молодих і досвідчених учителів та обмеженістю доступу до професійного консультування. Метою дослідження є обґрунтування моделі наставництва як чинника професійного зростання педагога в умовах інклюзивної початкової освіти, визначення її структурних компонентів, функціонального наповнення та оцінювання ефективності упровадження. Методи. У статті застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних підходів: аналіз і синтез наукових джерел, порівняння, узагальнення педагогічного досвіду, моделювання системи наставницького супроводу. Результати. Розроблено модель наставництва, що містить цільовий, змістовий, організаційно-процесуальний і результативний компоненти. Визначено функціональні ролі наставника та інструменти професійної взаємодії, зокрема індивідуальні консультації, супервізію, взаємовідвідування уроків, професійні рефлексивні сесії, педагогічний коучинг, спільне планування освітнього процесу та методичний супровід, спрямовані на розвиток інклюзивної, методичної, комунікативної та рефлексивної компетентностей педагога. Експериментально виявлено позитивну динаміку професійного розвитку педагогів за критеріями підвищення рівня готовності до роботи в інклюзивному середовищі, ефективності педагогічної взаємодії та здатності до професійної рефлексії. Висновки. Доведено, що упровадження наставницького супроводу сприяє підвищенню рівня професійної компетентності педагогів, покращенню якості освітнього процесу та формуванню сприятливого інклюзивного середовища у початковій школі. Перспективи подальших досліджень пов’язані із розширенням інструментарію наставницької підтримки, цифровізацією форм професійної взаємодії та адаптацією моделі до різних освітніх умов і категорій педагогічних працівників.