Ефективність використання тайм-менеджменту в роботі фітнес-тренера - Воробйова, Анастасія Володимирівна; Василенко, Марина Миколаївна; Стоян, Андрій Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено проблему тайм-менеджменту в професійній діяльності фітнес-тренерів як чинника запобігання вигоранню та підвищення якості послуг. Мета: визначити особливості розподілу часу в роботі фітнес-тренера та найбільш ефективні методи тайм-менеджменту. Методи: аналіз літературних джерел, опитування фітнес-тренерів. Результати. На основі опитування 35 практикуючих фахівців з’ясовано, що попри високу обізнаність із терміном «тайм-менеджмент», понад 54% респондентів не використовують жодних систем планування, покладаючись на спонтанні рішення або месенджери. Сфера фітнес-послуг характеризується нерівномірним графіком адаптованим під потреби клієнта, фізичним та психологічним навантаженням, необхідністю підготовки до проведення тренувань, постійного навчання, необхідністю виконання адміністративних завдань, комунікації з клієнтом, ведення соціальних мереж та ін. Автори обґрунтовують доцільність адаптації класичних методів (ALPEN, GTD, матриця Ейзенхауера) до фітнес-індустрії. Зокрема, запропоновано використання принципу Парето для оптимізації рутинних завдань (складання програм, ведення соцмереж) через інструменти автоматизації та штучного інтелекту. Висновки. У висновках сформульовано практичні рекомендації: впровадження цифрових планувальників, чітка регламентація відносин із клієнтами та виділення часу на відновлення. Результати дослідження підкреслюють необхідність інтеграції навчання з управління часом у систему підготовки фітнес-кадрів.